
Elever får E-sport på schemat i höst
I höst kommer tre gymnasieskolor i landet, däribland Voxnadalens gymnasium i Edsbyn, att starta E-sportsutbildningar. Omkring hundra elever har sökt till de olika skolorna.
Emily Krumlinde eller QueenE som hon kallas online har hållit på med E-sport sedan tre år tillbaka. Hon berättar att hon tycker det är bra att skolorna nu börjar satsa på E-sport och att det har blivit så seriöst.
– Det är väl inget konstigt med det egentligen. Det finns ju specialutbildningar eller inriktningar med fotboll och dans, musik, estet och bild så varför inte E-sport.
Lära sig hur man beter sig
Både Voxnadalens gymnasium och Arlandagymnasiet kommer börja med utbildningar med inriktning på E-sport. Bara hos Arlandagymnasiet har omkring 70 personer sökt till utbildningen som har sju platser.
Även på Aleholmsgymnasiet kommer elever kunna läsa en kurs i E-sport i höst. Andreas Westman som är E-sportinstruktör på skolan säger att intresset har varit stort och förklarar att de kommer försöka få med alla delar inom E-sporten.
– Vi kommer gå igenom olika genrer, vi kommer titta på hur man beter sig inom spelvärlden och hur man borde bete sig, vi kommer titta på hur man äter, hur man bör träna och då både fysiskt och i spelvärlden.
Totalt kommer ett 30-tal elever att börja läsa E-sport i höst på de olika skolorna.
Mer accepterat
Totalt har omkring hundra elever sökt till skolorna inför hösten och Emily Krumlinde tror att E-sporten börjar bli mer accepterad nu.
– Jag menar att det här om något säger att man har brutit den där första isen om att få lite legitimitet. Det har ju alltid varit en stor kamp egentligen att få folk förstå att E-sport faktiskt är någonting som är lite mer seriöst än att bara sitta hemma och spela så det här tror jag är ett stort steg i rätt riktning, säger Emily Krumlinde.
Fakta om E-sport
E-sport handlar om att tävla mot någon i dataspel. Ofta spelar man en mot en eller fem mot fem. Idag förekommer det flera stora E-sporttävlingar runt om i världen där det bland annat går att vinna pengar. Deltagarna kan tävla i exempelvis League of Legends, Dota2, Counter-Strike GO och Hearthstone.
I Sverige finns det flera stora spelare, däribland Joakim Akterhall (Akke), Emil Christensen (HeatoN), Emily Krumlinde (QueenE), Madeleine Leander (MaddeLisk) och Tobias Öjerfalk (Tejbz).
Källa: Andreas Westman, spelinstruktör.