Sveriges Radio i Almedalen

Almedalsveckan är för opinionsbildning

2:09 min

Det är inte bara politiska partier som har tillbringat veckan i Almedalen, det är också myndigheter, tankesmedjor och många organisationer.Tullverket är ett exempel, ett annat är KRIS, Kriminellas revansch i samhället, som i år skickade 80 personer till Visby för opinionsbildning.

– Vi tror att många minns oss när vi har varit här. Att vi får chansen att göra vår röst hör, och vi har jättekul. Vi är 80 stycken som bor på Tors gård, som också är ett behandlingshem sju kilometer härifrån. Där är det som en cirkus med egna kockar och grejer, och så kommer vi in här och får vara med och påverka människor och berätta för människor vad vi faktiskt lyckas göra, säger Ali Reunanen som är vice förbundsordförande för KRIS.

Föreningen KRIS består av före detta kriminella och missbrukare, och det här är femte året i rad som man satsar stort på opinionsbildning i Almedalen. Budgeten ligger på 400 000 kronor som kommer från statligt och kommunalt stöd, sponsring från företag och lokala föreningar som jobbat ihop pengar under året. Huvudbudskapet lever kvar från 2011 under kampanjen "Statligt knark är också knark" som vill uppmärksamma den höga dödligheten bland missbrukare som inte bara beror på heroinöverdoser men också läkemedel som Subutex, preparat som används för missbruksrehabilitering.

– Vi behöver få med oss människor som har lite kraft att ändra det är. När det gäller just medicineringen, att man inte så lättvindigt ska kunna få tag i de här medicinerna. Vi är väldigt oroliga för det här, väldigt många av våra vänner dör.

För Tullverket var årets vecka i Almedalen den första, och myndigheten lägger 100 000 kronor på markhyra, personal och boende. Åsa Gunnarsson är kommunikationsstrateg som delat tält med tulltjänstemän och narkotikahunden Frasse.

– Vi möter väldigt mycket intresse bland de som går längs den här gatan. Som stannar till tittar på våra varor och piratkopior som vi har stoppat och säger att är det här möjligt? Jag trodde aldrig att det här skulle kunna vara piratkopierat. När man tänker på piratkopior tänker nog många på cd-skivor eller filmer. Men det kan röra alltifrån kläder, mediciner, flygplansdelar, till och med blommor. Och det här är ett växande problem just för att vi har ett nät, man kan handla på nätet.