SM-veckan - rullskidor

Kalla snabbast uppför

1:33 min

Backen uppför Södra Berget i Sundsvall har Charlotte Kalla kört uppför, på rullskidor, många gånger. På lördagen tog hon SM-guld i samma backe.

Kalla vann det 7,5 kilometer långa backloppet i rullskidor, som startade på den nya bron över fjärden i Sundsvall, med 29,7 sekunders marginal till tvåan Linn Sömskar, som vann fredagens stadslopp i rullskidor. Frida Hallquist kom trea, 1.16,2 efter Kalla.

– Det var superhäftigt med så mycket folk här. Vilket stöd det var. Det har aldrig varit så mycket påhejningar förut, sa Kalla om inramningen.

Kallas sambo Anders Svanebo vann herrloppet, även han överlägset, med hela 17,5 sekunders marginal till Robin Norum och 29 sekunder till trean Jörgen Brink.

– Det var en fördel att ha åkt här förut många gånger och åkt på nitar och blivit stum. De erfarenheterna kunde jag nyttja. Nu hoppas jag att de kommande SM-arrangörerna kan få inspiration av det här och inte bara ha platta lopp. På sikt kan det bli många fler längdåkare som ställer upp, om det är anpassat mer i träningssyfte. 

När rullskidspecialisten Svanebo fick höra att SM-veckan skulle komma till hemstaden Sundsvall 2015 tänkte han att det skulle bli slutpunkten på karriären.

– I stället blir det ett avstamp mot det som ska komma, säger Svanebo, nybliven landslagsåkare i längdskidor.