Vapen säljs som leksaker i EU-land

1:33 min

Terrorister och kriminella skaffar automatvapen lagligt tack vare skillnader i regler inom EU. Hundratals så kallade stiftade vapen smugglas till Sverige, görs skjutklara och används vid brott.

Det avslöjar P1-programmet "I lagens namn" idag. Petter Norman jobbar vid tullkriminalen i Södra Sverige. 

--Det är en väldigt stor andel vapen som har sitt nav i Slovakien i dag och det är ett jätteproblem naturligtvis.

Två tunna metallstift i pipan gör att skarpa vapen kan köpas lagligt utan licens i Slovakien. Där klassas de som leksaker och används med lösa skott. Men de kan snabbt göras skarpa igen.

I Sverige tar kriminella bort stiften. Vi provade själva och köpte en Kalasjnikov för 4 000 kronor i en butik utanför Bratislava.

I Sverige och större delen av EU är såna här vapen olagliga. Och under vintern och våren har svenska polisen haft en nationell insats mot stiftade vapen.

Genom att komma över kundregistret från en butik i Slovakien kunde man slå till mot vapenköpare i hela Sverige.

Gunnar Appelgren vid Stockholmspolisen berättar att 29 stiftade vapen togs bara i Stockholmsområdet under ett par månader.

--Det har varit både automatvapen, handeldvapen och lite sånt här. Och en del har varit omgjorda så att det har gått att skjuta med skarp ammunition, säger Appelgren.

Vi kan avslöja att en 26-årig gängkriminell i Malmö köpt 150 pistoler från Slovakien som alla befaras ha gjorts skjutklara och sålts vidare i den undre världen.

Petter Norman på tullkriminalen tycker det är dags att politikerna får upp ögonen för problematiken.

--Där måste man ta krafttag på politikernivå, dels i Sverige, och även på Europa-nivå där man vågar ställa krav på länder som är medlemmar i EU att det här är inte okej, att det här är vapen här sätts vapen i händerna, och de skjuter ju på varandra, folk dör, säger Petter Norman.