Säkerhetsrisk att surfa via öppna nätverk

1:14 min

Att använda publika öppna nätverk med din mobil, surfplatta eller dator är en säkerhetsrisk. Andra kan nämligen se din datatrafik.

Emma Karlsson, som vi träffar på ett café i Västervik, brukar använda sig av de öppna nätverk som erbjuds:

– Jag ansluter, för det blir billigare för en själv att inte dra av ens egna internet.

Men hon tänker ändå på säkerheten.

– Ja det gör jag, jag gör aldrig privata saker.

Det kan vara läge att vara försiktig, för allt fler caféer, restauranger, offentliga platser och hotell, erbjuder gratis wifi över öppna nätverk.

Det är i dag ett stort säkerhetsproblem säger Gunnar Idesten på Cert-SE som arbetar med myndigheters IT-säkerhet via MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det finns möjlighet för de som sätter upp de här nätverken att avlyssna trafiken. Och det finns även möjlighet för andra personer som också sitter på de här nätverken att avlyssna den trafik man skickar in och ut. Så man bör vara försiktig med det överlag.

Även då man får ett användarnamn och en kod att fylla i, som man ofta får på hotell till exempel, betyder inte det att nätverket är säkert. Ofta blir alla uppkopplade mot samma nätverk och då är man sårbar.

Gunnar Idesten på Cert-SE säger att man inte ska utföra några känsliga ärenden så som bankärenden över öppna nätverk, om man inte har en säkerhetsnyckel VPN. Men allra helst ska du undvika öppna nätverk helt och hållet.

– Vi rekommenderar mer att använda 3G och 4G uppkopplingen på mobilen. Hellre det än att använda öppna nätverk eller wifi.