Nu tar Almedalsveckan slut

2:50 min

Det har varit åtta dagar av politiska utspel, debatter och mingel. Fulla hus de första dagarna, mera glest de två sista.

– Jag har lyssnat på alla tal och varit på några seminarier. Generellt vet man ungefär vad alla partier står för. Jag tycker inte att det framkom speciellt mycket nytt. Men det var ingen tråkig vecka säger Almedalsbesökaren, Yngve Svensson från Borås.

Många håller nog med honom, det var ingen tråkig vecka den här, men det var heller inga överraskningar.

Centern, som hade första dagen, meddelade att de vill att fler slipper betala statlig skatt, Moderaterna att de vill sänka inkomstskatten.

Regeringen talade om skolan, Socialdemokraterna om högre lärarlöner och Miljöpartiet om stöd till de svagaste eleverna. Och Vänsterpartiet om satsningar på sommaraktiviteter för fattiga barn.

Lite överraskande var kanske SD:s utspel, som denna gång inte handlade om invandring, utan om att dagispersonal ska slippa karensdagen för att stoppa smittspridning. Och Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thors uppmaning att gå med i Nato, bomba sönder IS med svenska Jas- plan och döma de som åker från Sverige för att strida för IS för landsförräderi. En idé som även Folkpartiet varit inne på idag.

Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach sammanfattar veckan så här:

Jobbskatteavdragets återkomst och en auktion mellan partier att ta i hårdast mot IS.

På en mindre allvarlig nivå blev folkpartiledaren Jan Björklunds nya skägg en av snackisarna här. Även han som nämns som en av hans möjliga efterträdare, Erik Ullenhag, gick runt här i skägg häromdagen. Jag frågade hans pressekreterare Adam Alfredsson om det är den nya trenden i FP.

– Ja, det liknar lite slutspelsskägg innan vi gåt på semester. Om det är av trendskäl eller av lättja kan jag inte svara på, säger han.

Efter en så intensiv vecka med politik och politik och mera politik, så undrar man hur politiknördarna mår efter Almedalen, det måste bli ett stort tomrum, det frågar jag Ekots Tomas Ramberg.

– Ja, jag blir olycklig, skämtar han. Almedalen är roligt om man är politiskt intresserad, fortsätter han alvarligare. Det är ett privilegium och ett lyxigt jobb att vara politisk kommentator men det är också skönt när veckan är över och man får ta lite semester, säger Ekots Tomas Ramberg.

Men det kan bli dystert för andra, till exempel för krog- och restaurangägarna här i Visby, som precis haft årets bästa vecka . Nu lär det bli mindre klirr i kassan.

– Almedalsveckan är mycket viktig för oss och vi kommer att sakna besökarna när veckan är slut, säger Chris Morat på en av pizzeriorna som ligger nära Almedalens självaste hjärta, Donners plats.