Kommentar: Jan Björklund avslutade med ett pyttipanna-tal

26 min

Folkpartiets partiledare tog upp för många ämnen i sitt tal och famlar efter sin identitet inom Alliansen, tyckte kommentatorerna på Ekots scen efter det sista talet i Almedalen.

– Jag tycker att han famlar lite efter sin plats i det här borgerliga landskapet som har uppstått. Han var ju inne på det här temat på slutet precis som Annie Lööf, att nu måste borgerligheten bli något annat än den som förlorade valet 2014. Men jag tyckte det var mycket lättare att förstå vart hon tyckte att borgligheten skulle gå än vart han tycker. Det är nästan som att Folkpartiet har blivit det otydligaste borgerliga partiet, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiska kommentator.

– Jag skulle vilja kalla det här för ett "pyttipanna-tal". Han gjorde det klassiska misstaget att prata om alldeles för mycket. Sen kunde han inte liksom leda det i bevis. Han inledde det väldigt elegant med de baltiska flyktingarna som kom till Gotland under andra världskriget, men han kom ju inte till slutsatsen om att Sverige måste gå med i Nato, och det är ju en av deras viktigaste profilfrågor säger Eric Erfors, ledarskribent på liberala Expressen.

– Efter 1:30 kom första ryssen. Jag har noterat att ryssen, greken och IS går genom Almedalen hela veckan. Lite spelar de ju en inhemsk politiker i händerna. Men det jag tyckte var en nyhet var att han lyfte upp LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Det gav ju 70 000 nya jobb när det infördes, personliga assistenter, och det har ju försämrats under Alliansen-tiden. Där hörde man ingen självkritik, säger Anna-Klara Bratt, ledarskribent på Feministiskt perspektiv.

”Curlingsamhället” var en figur som användes av Jan Björklund.

– Jag är väldigt, väldigt trött på det här att en äldre generation politiker alltid och ständigt utmålar den yngre generationen som slö, slapp och likgiltig. Det blir nästan lite patetiskt när han berättar stolt om sitt första sommarjobb. Det gjorde också Anna Kinberg Batra. Wow – partiledarna har sommarjobbat. Det är ju stort, säger Eric Erfors ironiskt.