Explosionen i Arboga: "Som en krigszon"

2:21 min

Den kraftiga explosionen i ett trevåningshus på Herrgårdsgatan i Arboga under lördagskvällen kan göra att fastigheten kan behöva rivas. Agneta Bode (S), kommunstyrelsens ordförande, blev bestört när hon såg fastigheten efter explosionen.

-- Det är ungefär som en krigszon, säger Agneta Bode (S), kommunstyrelsens ordförande i Arboga.

Hon tittade på fastigheten sent på lördagskvällen:

– Det har sprängts fönsterglas överallt, det hänger persienner och det hänger gardiner och det vajar. Det är mängder av betong bara ivägkastat. Det är fruktansvärt, helt fruktansvärt.

– Tack och lov att det inte var vardag och arbetstid, för då sitter det ju fullt människor i de här lokalerna ovanför precis, framför allt Byggnadsfirman Lund sitter ju där, säger Agneta Bode tillP4 Västmanland.

– Det hade ju varit helt fruktansvärt.

Fönster och dörrar slets loss i explosionen och bottenvåningen är helt förstörd. Byggnadens hållfasthet är nu ett stort problem.

Frågan är om huset kan få stå kvar; det kan behöva rivas.

– Ja, nu är det väl tyvärr så här att man måste ta hit människor som kan avgöra om fastigheten ens kan stå kvar eller om det är så mycket sprickor i den så att den måste rivas, säger Agneta Bode.

Försäkringsbolag ska ta vid och så småningom ska fastigheten repareras, om det inte blir frågan om rivning.

– Det här kommer att ta tid, tror jag, för den är inte rolig att titta på, säger Agneta Bode.

I väntan på att polisens fastighetstekniker ska gå igenom huset får de boende stanna kvar på de hotell de evakuerats till.

Under natten mot söndagen letade polisens bombgrupp igenom huset där explosionen ägde rum. Mycket talar för att det var gasoltuber, förvarade i ett källarutrymme, som exploderat.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse, men har ännu ingen misstänkt.