Dålig hemsida - riskerar statsbidrag

1:32 min

Tre kulturinstitutioner i länet: Blekinge läns museum, Regionteatern Blekinge/Kronoberg och Musik i Blekinge har för dåliga hemsidor.

Nu kan de bli av med sitt bidrag från Statens Kulturråd om de inte anpassar sina webbplatser för personer med syn-och funktionsnedsättningar.

De har fram till slutet på 2016på sig att anpassa sina webbsidor. Hade Kulturrådet testat sidorna idag hade ingen av de tre kulturinstitutionerna blivit godkända.

Susanna Laurin på företaget Funka arbetar med att testa hemsidor åt statliga myndigheter och kommuner. Så här säger hon om Blekingemuseets sajt:

– Sättet att navigera på om man inte kan se det är att ta upp en lista på alla länkar och om det då står "läs mer", läs mer", "läs mer" så är det lite svårt att välja vad jag ska läsa mer om. Det är ett allvarligt brott mot reglerna, så den skulle definitivt inte bli godkänd.

Sämst anpassad är Regionteaterns Blekinge/Kronobergs sajt:

– Teaterns webbplats är kanske mest uppseendeväckande för här har man aktivt tagit bort någoting som heter tabfokus som handlar om att man ska kunna hantera webbplatsen utan mus.

Att kunna styra med mus är viktigt för dem som har motoriska nedsättningar och styr datorn genom att prata med den med hjälp av ögonen eller har ett virtuellt tangentbord.

Även sajten Musik i Blekinge har stora brister men här handlar det mer om att sajten är svår att navigera på och har dålig kontrast mellan bakgrund och text.

Enligt Susanna Laurin på Funka skulle ingen av länets tre kultursajter klara skärmläsare, ett verktyg som läser upp texten för personer med synnedsättning och dyslektiker.

– Där har vi en miljon användare i Sverige och de flesta av dem har också den här typen av hjälpmedel, säger hon.