Fredrik af Petersens F1-blogg: ”Totalt tokigt av Sauber”

Om ryktet stämmer kommer Lotus att slå igen dörrarna. Teamet har stora skulder och en leverantör, som inte fått betalt på mycket länge, stämde teamet förra veckan. Lotus förlorade men fordringsägaren gick med på att Romain Grosjean och Pastor Maldonado fick köra Englands GP på Silverstone.

Men om skulden inte betalas kommer domaren att begäras i konkurs.

I depån i dag sa man att Renault har köpt eller kommer att köpa 51% av teamet idag. Frågan är bara vad man kommer att göra med de stora skulderna. Tar man över teamet direkt måste man antagligen också ta över skulderna, som enligt uppgift lär vara inte mindre än 200 miljoner pund. Och det har man absolut ingen lust att göra. Renault chefen Carlos Ghosn lär ha sagt att man vil betala maximalt 35 miljoner euro för ett team.

Eller så väntar man tills teamet sätts i konkurs och då kan man ta över det billigt och antagligen utan skulderna. Men det innebär i så fall att det nya teamet inte kommer att köra resten av säsongen. Man kan inte bara ta över ett team och fortsätta som inget hänt utan måste nämligen vara anmäld och ha betalt en anmälningsavgift till Fia. Dessutom byter man ju namn och det gör det inte lättare. Och chanserna att de andra teamen tillåter dem att köra i år är minimala för ett mindre antal stall betyder ju att de som är med får mer pengar från prispotten.


Inte helt överraskande vann Lewis Hamilton Englands GP före Nico Rosberg och Sebastian Vettel, Ferrari. Marcus Ericsson blev 11:a och missade sista poängen. Teamet gjorde återigen en riktig tavla.

Marcus startade precis som alla andra med slicks. När det började regna kom han in, som alla andra, och fick intermedia däcken. Av någon underlig anledning fick han order om att komma in igen. Och vad gör man? Man sätter på de omönstrade slicksen igen. Man tyckte sig ha sett en lucka i de grå molnen och att det skulle torka upp. Totalt tokigt. Efter två varv tvingades Marcus in igen och fick de rätta däcken. Intermedia. Men då var det för sent. Marcus hade på egen hand kunnat bli 10:a och få en poäng men Sauber förstörde chanserna. Och det kan i slutet av säsongen kosta teamet en rejäl slant när Bernie Ecclestone delar ut prispengarna. Så Marcus är helt oskyldig till missen.

De sista varven tog han in mycket på Fernando Alonso, från nästan 30 sekunder till 5, men loppet tog slut innan han kunde börja attackera.

Mercedes har den interna regeln att den som leder av de två får komma in först och byta däck. Det tjänade Lewis på. Men det var inte han som ledde loppet. Det gjorde de två Williams förarna Felipe Massa och Valtteri Bottas. Mercaduon gjorde nämligen en dålig start men vann loppet tack vare en något snabbare bil och en bättre taktik. Nico Rosberg förlorade chansen att utmana Lewis om ledningen när han fastnade bakom de bägge Williams bilarna. Själv kallade han det för att blev blockerad. Dessutom var det för blött för att han skulle kunna köra ett par snabba varv och försöka ta över första platsen när Lewis var i depån.

Lewis sa till kommandobryggan att det såg mörkt ut och kom in ytterligare en gång för intermedia. Först såg det ut som om det sklle bli en upprepning av Monaco där han själv tog fel beslut och förlorade. Den här gången gissade han rätt och belönades med en seger.

Lewis har ökat på sin ledning i VM-tabellen, 194 mot Nicos 177, men det är alldeles för tidigt att säga att det hela är avgjort. Det är ju 10 lopp kvar att köra.

Tyvärr blir det inget lopp i Tyskland den här säsongen så nästa lopp körs inte förrän den 26/7 och det är Ungerns gp i Budapest.