Allt du behöver veta om folkomröstningen

I kväll är det folkomröstning i Grekland. Men vad röstar grekerna egentligen om?

Vad röstar man om i Grekland?

Grekerna röstar ja eller nej till de åtstramningskrav som de internationella långivarna ställt för ett nytt lånepaket. De villkor som grekerna tar ställning till i dag finns inte längre på bordet. Motparterna den så kallade trojkan, EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden, drog tillbaka det tidigare budet tidigare i veckan.

Vad röstar man på om man röstar ”Ja”?

De greker som röstar ja motiverar det med att de vill ha kvar euron och fortsätta vara del av Europa. Ett nej tror man skulle leda till att man tvingas lämna euron och ekonomisk instabilitet.

Vad röstar man på om röstar ”Nej”?

De greker som röstar nej säger att de vill inte fortsätta leva med den åtstramningspolitik som den tidigare överenskommelsen med långivarna inneburit. En del tror också att ett nej skulle stärka Grekland i förhandlingarna med långivarna.

Vad skulle ett ”Ja” innebära?

Om det blir ja kan grekiska regeringen komma att avgå vilket skulle kunna leda till nyval och politisk instabilitet. Långivarna har sagt att man vid ett ja kan förhandla med Grekland men att man då börjar om från början. Om Greklands regering avgår är frågan dock vem som man ska förhandla med.

Vad skulle ett ”Nej” innebära?

Enligt grekiska regeringen så innebär inte ett nej att man lämnar EU och överger euron utan man ska fortsätta förhandla. Motparterna har inte stängt dörren helt, men från EU har det kommit uttalanden i dag om Grekland vid ett nej inte kan ha kvar euron som valuta.