Nervös dag även för Merkel

5:14 min

För den tyska förbundskanslern Angela Merkel är det också en nervös valdag i dag. EU:s eurokrispolitik som det nu röstas om i Grekland bär hennes signum, rapporterar vår Berlinkorrespondent.

Det var hårda och ödesmättade ord från den tyska vänsterpartisten Gregor Gysi i förbundsdagsdebatten om Grekland i veckan.

– Fru Merkel, nu ni har nu chansen att antingen gå till historien som räddaren av den europeiska idén eller som dess förstörare, sa han.

Angela Merkel satt på regeringsbänken i förbundsdagen bara några meter bredvid Gregor Gysi när orden föll, men hon rörde inte en min.

Enligt Gysi har Merkel och den tyska regeringen gjort allt fel sen Greklands skuldberg uppdagades 2010 och landet bad Euroländerna om hjälp för att klara sig. Efter lång tvekan valde då Merkel som ledare för Europas starkaste ekonomi och folkrikaste land tillsammans med de andra Euroländerna den väg som nu ställs på sin spets i Grekland idag.

Den som hon själv i positiva ordalag kallar för "solidaritet mot motprestation", som i mer neutrala ordalag kan kallas för "nödlån för länder i kris mot egna reformer" eller det som kritikerna ser som nyliberal tvångspolitik, eller som den grekiska finansministern Varoufakis nyligen kallade "terrorism".

Men när krisen kom såg Merkel ingen annan väg som var möjlig att driva igenom politiskt. En ren skuldavskrivning direkt hade varit omöjligt att sälja in politiskt och hade inte lett till att Euroländerna inledde sitt nödvändiga reformarbete, menade hon och att de andra länderna skulle dela på Greklands skulder hade inte godkänts av till exempel den tyska författningsdomstolen.

Enligt Merkel och Tyskland visar nu deras taktik tecken på att fungera. Trots hög arbetslöshet fortfarande i Spanien, Portugal och Irland så har de länderna lämnat stödlåneprogrammen och har åtminstone tillväxt igen.

– Ingen har lovat en snabb lösning på de här problemen, försvarar sig den tyska regeringen med.

Grekland ser Merkel och den tyska regeringen nu som ett särfall, där landet visserligen var på väg mot samma trendvändning före det att Tsipras röstades fram och den nya grekiska regeringen satte hårt mot hårt.

Och vänsterpartisten Gysis ord var väldigt tillspetsade förstås, men något ligger de i dem.

För som ledare för den största långivaren i EU och som den som har ett avgörande inflytande på Europas framtid så är Merkels kansleröde sen Eurokrisen bröt ut och pekade ut lösningsvägen numera intimt förknippat hur det kommer gå med Euron. Och det vet hon förstås om.

Varje tysk förbundskansler får sin ödesfråga. För exempelvis Helmut Kohl var det den tyska återföreningen, för Merkels företrädare Gerhard Schröder den kontroversiella reformen av det tyska socialförsäkringssystemet, Agenda 2010 och för Angela Merkel är det Eurons och i någon mening Europas framtid.

Det är alltså en nervös kväll ikväll även i det tyska regeringskansliet.