Krusell: Het tillställning präglad av kamp

Det finns ingen anledning att höja en medioker insats till skyarna. Bland rösterna efter matchen var denna kortfattade sammanfattning den bästa jag hörde. KFF gjorde som helhet en godkänd insats när man spelade 0-0 mot AIK. Defensivt riktigt bra, offensivt tämligen tamt.  

Läs vår Kalmar FF-krönikör Magnus Krusells analys. 

I tryckande hetta blev matchen en temperamentsmässigt het tillställning präglad av kamp. Den som trodde på lite avvaktande och återhållsam fotboll i högsommarvärmen misstog sig. Båda lagen gick redan från början in i varje närkamp som om det vore den sista.

Oerfarna domaren Per Melin försökte stämma i bäcken, men misslyckades och till sist blev nivån på bedömningarna så lynnig att varje domslut kändes som ett lotteri. Skulle han blåsa frispark? I så fall åt vilket håll? 

AIK kändes som det något starkare laget fysiskt. I första halvlek stod KFF upp ganska bra och Marcus Antonsson var tidvis ett hot mot AIK:s backlinje. Tyvärr föll KFF in i det gamla vanliga sidledsrullandet i backlinjen och saknade konsekvens i spelidén - att mata bollar i djupled på nämnde Antonsson. Att KFF vinner bollinnehavet är sällan ett gott tecken.

I andra halvlek kändes KFF konstant som tvåa på bollen. AIK vann duellerna på mittplan och KFF fick sällan fast bollen på offensiv planhalva. Inte ett enda avslut åstadkom man. Offensivt är KFF fortfarande oerhört beroende av Jonathan Rings förmåga att accelerera och bryta mönster. Ring ska ha beröm för sin arbetsinsats mot AIK, men annars var detta en match där han sällan kom loss i sina löpningar.

Å andra sidan var AIK också ganska uddlöst framåt. Vid ett par tillfällen fick emellertid Lars Cramer göra fina räddningar, vilket kompenserade hans ideliga problem i spelet med fötterna.

Peter Swärdh menar att de glimrande första 55 minuterna mot Hammarby för en månad sedan är en måttstock på hur han vill att KFF ska spela. Det fanns säkert ambitionen att spela på ett liknande sätt också mot AIK, men i det här fallet var motståndet helt enkelt bättre förberedda.

Ebenezer Ofori (fotbollsvärldens coolaste namn?) var briljant på AIK:s mittfält och jag hoppas att den kompetente landslagsmannen Nabil Bohoui inte slösar bort sin karriär på en flytt till Saudiarabien.

Det bästa KFF kan ta med sig är att man tog poäng och höll nollan mot ett av landets bästa lag. I övrigt återstår mycket arbete där fokus måste ligga på att hålla en jämnare nivå över 90 minuter i matcherna.