Protestvåg mot söndagsöppna butiker i Norge

1:42 min

Flera tusen norrmän protesterar nu mot norska regeringens förslag om att generellt tillåta söndagsöppna butiker. Söndagsöppet har seglat upp som en av de politiskt mest känsliga frågorna i vårt grannland.

– Jag ser fördelar med att ha söndagsöppna butiker, men jag ser också fördelar med att behålla en dag då man blir tvungen att ta det lugnt och inte stressa runt i butikerna, säger Katrine som handlar i en matbutik i centrala Oslo.

Söndagsöppna butiker är en fråga som har mobiliserat en stor protestvåg här i Norge. Även handelns arbetsgivarorganisation säger nej.

– Vi är väldigt klart emot söndagsöppet, något som kanske är överraskande för er i Sverige, säger Merethe Sunde, näringspolitisk chef på NHO Handel.

Enligt NHO Handel skulle söndagsöppet bli alltför dyrt, framför allt för mindre specialbutiker.

Norges högerregering anser däremot att söndagsöppna butiker skulle gynna den norska ekonomin, utan att ge dyrare varor.

– Söndagsöppna butiker ger konsumenterna större valfrihet, det skapar arbetsplatser, det ökar konkurrensen, men det påverkar inte priserna negativt, säger statssekreterare Bjørgulv Borgundvaag (Høyre).

Nästan 7 000 norska privatpersoner och organisationer har skickat in remissvar på regeringens förslag om söndagsöppet.

En stor majoritet säger nej till att ändra den lag som gör att de flesta norska butiker inte får ha öppet på söndagar.

Frågan är nu om regeringen kommer få tillräckligt politiskt stöd för att kunna driva igenom en liberalisering av öppettiderna i Norge.