USA världsmästare efter chockstart

1:16 min

En häpnadsväckande start. En storslagen matchhjälte. En historisk tredje titel. Carli Lloyd gav aldrig Japan en ärlig chans när hon sköt VM-guldet i fotboll till USA. 

– De fick den perfekta starten, de tog japanskorna på sängen, säger Radiosportens expert Anette Börjesson.

Amerikanskorna vann finalen med 5-2.

– Mållös. . . Jag är så stolt över det här laget. Det känns overkligt, det har inte sjunkit in. Jag är så otroligt stolt över var och en i det här laget. Vi skrev just historia, sade Carli Lloyd med matchbollen under armen i TV4 efter sin uppvisning.

Japan hade vunnit alla sina matcher i årets världsmästerskap. Men inte ställts mot Carli Lloyd. VM-finalen på BC Place Stadium i Vancouver hade inte ens pågått i tre minuter när hon stormade fram på en lågt slagen amerikansk hörna och stötte in 1-0 bakom Japans målvakt Ayumi Kaihori.

Det finns chockstarter - och så finns det chockstarter. USA bjöd Japan på en av de senare i natt. Minst sagt.

– Vi hade pratat om att inleda i ett högt tempo, och jag visste att spelarna kunde leverera, sade USA:s tränare Jill Ellis, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Två minuter efter sitt ledningsmål var Carli Lloyd framme igen vid en snarlik situation. Inte ens fem minuter in i VM-finalen ledde USA med 2-0.

En drömstart, en mardrömsstart, som inte var över. Innan kvarten var spelad stod det 3-0 sedan Lauren Holiday påpassligt hållit sig framme efter en misslyckad japansk rensning. Och precis när matchuret tickat förbi 15 minuter var det dags för Carli Lloyd igen:

Den snart 33-åriga amerikanska lagkaptenen fick bollen på egen planhalva, vände upp, tog sig förbi en motståndare, såg att Kaihori stod långt ute - och sköt. Från halva plan. Kaihori snubblade och USA ledde med 4-0. Efter en kvart.

– Jag var på ett uppdrag, jag var på ett uppdrag att hjälpa mitt lag att vinna den här matchen. Personligen har jag jobbat häcken av mig, och nu gav all träning utdelning, sade Carli Lloyd.

Efter hennes två mål i OS-finalen 2012 torde japanskorna ha varit varnade, men om de var det så märktes det inte.

– Miss Lloyd, hon gör alltid så här mot oss. I London gjorde hon två mål och här tre, sade Japans förbundskapten Norio Sasaki enligt AFP.

– Vi skäms verkligen, men vi respekterar och beundrar henne.

Det regerande världsmästarlaget var utspelat, chanslöst. Först i den 27:e minuten fick Japan sin första riktiga chans - men då blev det mål. Yuki Ogimi skruvade skickligt bollen runt Hope Solo till halvtidsresultatet 4-1.

Det borde inte gå att få nerv i en sådan match. Men japanskorna lyckades, med lite amerikansk hjälp. I den 52:a minuten nickade Julie Johnston bollen i eget mål och plötsligt hade omöjliga 4-0 blivit 4-2.

Men knappt hann någon skymta det japanska hoppets gnista tändas innan Tobin Heath släckte det med sitt 5-2-mål i den 54:e minuten. Återigen hade Japan släppt in ett mål efter en fast situation.

Tiden som återstod blev en ren och njutbar utförsåkning för USA, en omöjligt brant uppförsbacke för Japan.

Med elva minuter kvar byttes Carli Lloyd ut mot Abby Wambach, som i sin sista landskamp fick vara med och skriva fotbollshistoria. USA, världsmästare 1991 och 1999, är det första damlandslaget någonsin att vinna tre VM-guld i fotboll.

– Vi började lite långsamt, men avslutade starkare än någonsin, och det är det viktigaste, sade Lloyd om USA:s fotbolls-VM 2015.

– De här spelarna föddes för de stora tillfällena, sade Jill Ellis.

Sverige blev det enda landslag som tog poäng mot USA under den här VM-turneringen.


MATCHFAKTA

USA - Japan 5-2 (4-1)

1-0 Lloyd (3), 2-0 Lloyd (5), 3-0 Holiday (14), 4-0 Lloyd (16), 4-1 Ogimi (27), 4-2 (52/självmål), 5-2 Heath (54)

USA: Solo - Krieger, Johnston, Sauerbrunn, Klingenberg - Heath (79 Wambach), Holiday, Brian, Rapinoe (61 O'Hara) - Morgan (86 Rampone), Lloyd

Japan: Kaihori - Ariyoshi, Iwashimizu (33 Sawa), Kumagai, Sameshima - Kawasumi (40 Sugasawa), Sakaguchi, Utsugi, Miyama - Ohno (60 Iwabuchi), Ogimi