Svåra förhandlingar väntar efter Greklands nej

Till tisdag kväll har eurozonen planerat in ett toppmöte om situationen. Men samtidigt som grekerna går in med stärkta kort i förhandlingar om nytt nödlån så står det klart att nya samtal blir svåra.

Frågan om nytt nödlån till Grekland och landets framtid inom euroområdet kan komma att avgöras på tisdag. Då ska euroländernas stats- och regeringschefer träffas på ett extrainkallt toppmöte i Bryssel.

Innan dess kommer ledarna för EU:s stormakter, Tyskands Angela Merkel och Frankrikes François Hollande att träffas i Paris måndag eftermiddag för att snacka ihop sig.

Samtidigt kommer EU Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker föra samtal med de övriga euroländerna liksom ECB-chefen Mario Draghi.

Juncker ska sen rapportera till Europaparlamentet i Strasbourg på tisdag.

Martin Schulz, Europaparlamentets talman sa efter folkomröstningen att man måste respektera det grekiska folkets val.

Men samtidigt sa han att man också måste respektera folken i de övriga 18 euroländerna. Vilket är en svår ekvation.

--Vi är i en svår situation. Det grekiska folket sa nej. Men 18 andra medlemmar i euroområdet var överens om de förslag som det grekiska folket sa nej till, säger Martin Schulz.

Enligt Martin Schulz är det nu upp till den grekiska regeringen att komma med seriösa förslag som kan leda fram till ett avtal.

Att över 60 procent av grekerna röstade emot de reformer som de internationella långivarna krävde, ser den grekiska regeringen som stärkta kort i förhandlingar om nytt nödlån, som man hoppas ska starta under måndagen.

Från EU håll har man sagt att ett nej skulle innebära ett nej till euron, ett nej till Europa.

Vissa står fast vid det, till exempel Slovakiens finansminister som menar att det grekiska nejet gör Grexit till ett realistiskt scenario.

Den nederländske finansministern, och eurogruppens ordförande, Jeroen Dijsselbloem har sagt tidigare att det kommer krävas tuffare reformer för nya nödlån då läget i den grekiska ekonomin har förvärrats.

Greklands Alexis Tsipras säger i sin tur att den känsliga frågan om skuldnedskrivning nu ska upp på förhandlingsbordet. Det bordet är dukat för långa och svåra förhandlingar.