Grekland främst övriga euroländers problem

1:02 min

Resultatet av den grekiska folkomröstningen är i första hand något som de övriga 18 euroländerna måste ta ställning till. Det sa finansminister Magdalena Andersson när hon medverkade i P1-Morgon i morse.

Hör mer om Grekland i P1-Morgon.

– Det är skattebetalarna i de andra euroländerna, som de facto lånat ut pengar till Grekland och ska de låna ut ännu mer pengar till Grekland så måste den grekiska regeringen visa att man kommer att klara av att betala av de lånen, sa Magdalena Andersson.

– Annars blir det väldigt svår för de andra ländernas regeringar att motivera fortsatta lån till Grekland naturligtvis, fortsatte hon.

Vad kommer du att göra nu, som finansminister i ett EU-land, med anledning av valresultatet?

– Det här är huvudsakligen en diskussion mellan de andra euroländerna, för det är de som sitter med de stora lånen till Grekland. Och där är ju inte Sverige. Det är inte svenska skattebetalarna i Finland, Estland, Tyskland och de andra euroländerna.

Men vad kommer du att göra?

– Det kommer att vara en diskussion mellan de länderna. Från svensk sida kommer vi att följa diskussionen nära, ha kontakt med euroländerna och på olika nivåer följa utvecklingen nära, säger Magdalena Andersson.