Negativa reaktioner i Tyskland på Greklandsresultat

1:41 min

I Tyskland, Greklands största långivare, var de första kommentarerna till nej-sidans storseger i går mycket skeptiska. Flera ledande regeringspartipolitiker talade om att nu är Grekland närmare Grexit än tidigare. Men förbundskansler Merkel håller låg profil än så länge.

Det var en händelse som såg och lät som en tanke igår kväll. Precis när den stora nej-segern i Grekland började stå klar drog årets värsta åskväder in över himlen över Berlin.

Det är ju i mångt och mycket den tyska regeringen och förbundskansler Angela Merkel som valt den eurokrispolitik med nöd lån mot reformer och sparande som väljarna i Grekland igår så tydligt röstade nej till.

I det stora politiska debattprogrammet på söndagkvällen blev det i går häftig debatt mellan regeringspartipolitiker, analytiker och grekiska företrädare efter valresultatet.

 Förbundskansler Angela Merkel sa i en skriftligt kommentar bara att valresultatet måste respekteras, men henne vicekansler, socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel var betydligt tuffare:

– Tsipras har bränt broar mellan Grekland och Europa och jag har väldigt svårt att se fortsatta förhandlingar efter det här klara nej-resultatet, sa Gabriel. Han var en av många tunga tyska regeringspolitiker som hade skickat budskapet att folkomröstningen i Grekland stod mellan att vara kvar i euron eller att lämna den.

Så kategorisk har inte Angela Merkel varit utan hon har istället sagt att hon är öppen för fortsatta samtal, oavsett resultat. De inledde hon redan igår med t ex samtal med sin franske kollega Hollande.

Men även om Grekland på grund av det väldigt prekära läget för sina banker rent tekniskt nu är närmare en så kallade Grexit än före valet så var ändå gårdagens tydliga nej-resultat en tydlig politisk prestigeförlust för Angela Merkel och hennes eurokrisväg.

Flera konservativa ledamöter i hennes kristdemokratiska parti uttalade sig igår mycket kritiskt mot Grekland och flera talade om att det bästa vore nu att Grekland lämnade Euron. Nya förhandlingar och nya nödlånepaket blir nu svåra att få till.

Men idag riktas allas ögon mot den europeiska centralbanken ECB. De grekiska bankerna är på konkursens brant och överlever bara genom de nödkrediter som ECB lånat ut till dem under senare tid. Frågan är om ECB nu fortsätter med och t o m höjer lånetaket för de grekiska bankerna. Ett beslut som kan få mycket stor betydelse för den fortsatta utvecklingen.