Landstinget positivt till psykiatrisk akutbil

1:11 min

Det kan bli aktuellt med en psykiatrisk akutbil även i Värmland i framtiden. I Stockholm pågår ett försök just nu som landstinget följer med intresse.


-- Det vore enormt bra att ha ett specialteam som är utbildade inom det här, säger Britt Lindberg, biträdande divisionschef för psykiatrin.

I Stockholm pågår sedan i mars ett tvåårigt försök med en psykiatrisk akutbil som larmas ut från SOS. Fokus ligger på att förhindra självmord. Tanken är att den vårdutbildade personalen ska kunna ge de psykiskt sjuka snabbare hjälp och framför allt hjälpa dem rätt, något som polisen, som åker på de här larmen idag, kan ha svårt att göra.

Redan idag finns det ett mobilt team i Hagfors och Torsby men det arbetar framför allt i förebyggande syfte med hembesök. En psykiatrisk akutbil skulle åka på skarpa larm.

-- Vi tittar på att skapa mindre verksamheter och mobila team, att vara mycket mer ute bland medborgarna på ett annat sätt än vad vi gör idag. I det arbetet tror jag att det här kommer att ha en självklart plats, säger Britt Lindberg.