
Återvände för att hjälpa andra
För två år sedan lämnade Taffan Ako Taha tryggheten i Skåne för att flytta till Kurdistan. Nu arbetar hon med att stärka mänskliga rättigheter i området.
Taffan Ako Taha var bara två år när hon och hennes familj flydde från den irakiska delen av Kurdistan. Numera tvingas hon se lidande, fattigdom och utsatthet på nära håll i dagliga arbete.
– Det är väldigt jobbigt att komma dit och se alla saker som min mamma har berättat om från när vi flydde från Kurdistan. Jag var så liten när jag kom till Sverige och minns inte hur vi hade det när vi bodde på läger och var på flykt, berättar hon.
– Att få uppleva det nu och se andra i den situationen är väldigt jobbigt. Allt från våldtagna fjortonåringar till familjer som sett sina höggravida mammor skjutas framför deras ögon.
Trots den svåra situationen i flyktinglägren ser Taffan Ako Taha ändå många positiva krafter på plats.
– Organisationerna gör ett fantastiskt arbete. Mobiliseringen jag sett från kurd-svenskar från Sverige som återvänder till Kurdistan har varit helt fantastiskt.
Vad är det du känner att du bidrar till genom att vara i Kurdistan?
– Jag visste att jag ville jobba med feminism och prata om kvinnors rättigheter och könsstympning men att göra det som artonåring var inte enkelt. Men jag skulle säga att det är jag som får stöd och att jag lär mig otroligt mycket av de personer jag träffar därnere. Jag får väldigt mycket tillbaka jämfört med vad jag ger.
Hur är det att vara feminist i Kurdistan?
– Det är en känslig fråga. Man får vara väldigt försiktig när man tar upp frågor om kvinnors rättigheter men det går och det är på väg mot rätt håll. Jag ser väldigt många andra jobba med frågorna och det finns också många killar som kallar sig feminister öppet i dag.
Klicka på ljudklippet för att lyssna på hela intervjun med Taffan Ako Taha.