Misshandlade EU-migranter kan bli skuldsatta för livet

1:33 min

En fick syra kastat i ansiktet, fler blir misshandlade och en påkörd av moped. Det har varit flera attacker mot så kallade EU-migranter på senaste tiden och om de söker vård kan de få stora skulder.

Inne på kliniken som ligger i Hjorthagen i Stockholm sitter människor och väntar på gröna stolar. Det är lokalerna till en gammal vårdcentral och här ger kliniken Läkare i världen, vård till människor som annars inte har tillgång till det i Sverige. Tidigare hjälpte den mest papperslösa, men nu är det många så kallade EU-migranter.

– Vi har ett exempel på en person som blev svårt misshandlad och fördes med ambulans till sjukhuset som nu är skuldsatt för livet, säger Eliot Wieslander som är biträdande generalsekreterare på Läkare i världen.

För att få subventionerad vård i Sverige ska du som EU-medborgare ha till exempel ett kort för att visa att du är försäkrad i ditt hemland, då kan Sverige fakturera det landet för vården du får.

Men många som kommer till Sverige för att tigga från till exempel Rumänien har ingen försäkring hemma. Enligt Läkare i världen är det ett stort problem att de då kan bli utan vård här också.

– Många sjukhus säger: vi nekar ingen vård. Men om en 12-åring står med en bruten arm och föräldrarna får höra att det kommer kostar 1200 kronor att hjälpa barnet, då är det samma sak som att säga vi kommer inte att hjälpa er, säger Eliot Wieslander.

Maricica satt och tiggde vid medborgarplatsen i April. En person kom förbi och sparkade henne och slog henne i magen.

– Jag är rädd. Sedan det hände har jag inte gått ut någonstans. Jag är rädd på gatan och rädd på natten, säger Maricica.

Hon berättar att hon mådde illa och hade ont efter att hon blivit slagen, hon tog sig till sjukhuset men stannade inte länge.

– Jag gick dit, men ingen gjorde något och jag pratar inte svenska så jag blev rädd och gick därifrån, säger hon.

På läkare i världen menar man att många far illa av att systemet ser ut som det gör. Att många aldrig ens söker vård för sina problem.

– Om det kommer en homosexuell person som inte får gifta sig i sitt hemland så säger vi inte att du inte får gifta dig här. Men med den här gruppen så gör vi så. Vi säger: Du har inte möjlighet att få ett sjukförsäkringskort i ditt hemland, då kan du inte få tillgång till sjukförsäkring här heller, säger Eliot Wieslander.