Grekland röstade nej till att spara mer pengar

2:45 min

Igår var det folkomröstning i Grekland. Grekerna fick rösta ja eller nej till om de tyckte att Grekland skulle spara ännu mer pengar för att rädda den grekiska statens ekonomi. Fler än hälften röstade då nej.

Klicka på texten för att läsa mer

Grekland har stora skulder och behöver pengar för att kunna betala av på sina skulder. Andra EU-länder som också har euro-pengar har förut sagt att Grekland skulle kunna få låna pengar av dem. Men för att Grekland skulle få låna krävde de andra euro-länderna att Grekland måste spara ännu mer av statens pengar.

Staten sparar
Grekland har redan sparat mycket. Till exempel har många greker fått lägre löner och många som arbetade för staten har också helt förlorat sina jobb. Många i landet är trötta på besparingarna. Därför vill Greklands nya regering att grekerna först skulle få rösta om hur de tyckte att den grekiska staten skulle göra. Mer än hälften av grekerna röstade då nej till euro-ländernas sparkrav.

Framtiden är oklar
Nu är det svårt att veta vad som händer med Greklands ekonomi. En del tror att Grekland och Euro-länderna ändå kan komma överens om nya villkor om ett lån. Många greker hoppas att de i så fall kan slippa att betala tillbaka en del av pengarna som landet lånat. 

Men många menar också att Grekland nog inte längre kan få låna några pengar. Om Grekland inte kan betala sina skulder finns en risk att landet går i konkurs. Då är det osäkert om de som har lånat ut pengar till Grekland kan få tillbaka sina pengar. Grekland kan då också lämna euro-samarbetet och sluta använda euro-pengar. Men de egna grekiska pengarna skulle troligen inte vara värda så mycket.

Greklands finansminister slutar
Finansministern är ansvarig över regeringens ekonomiska politik. Idag sa Greklands finansminister Yanis Varoufakis plötsligt att han slutar sitt jobb. Många blev förvånade över det eftersom folket röstade nej till besparingarna, precis som han ville. Men finansministern själv säger att han slutar för att någon annan kan ha lättare att komma överens med de andra euro-länderna om en lösning.

Senare idag ska Greklands regering berätta vem som blir landets nya finansminister.