Rovdjur

Ovanligt många närgångna björnar i år

2:15 min

Ovanligt många närgångna björnar har synts i framförallt mellersta Norrland i år. På grund av en kall vår har björnarna haft ont om föda i skogen och har sökt sig närmare bebyggelse.

Karin Eriksson som bor utanför Husum i Örnsköldsviks kommun och har fått flera påhälsningar av björn på sin gård i år.

– Det känns obehagligt. Visst ska vi ha björn, men när de börjar bli så synliga och kommer till gårdar och river bikupor, då känns det inte roligt, säger Karin Eriksson.

Beteendet har gått att se på flera håll - framförallt i Jämtlands och Västernorrlands län. Närgångna björnar som leker vid vägar och nära intill hus - i Ånge, Örnsköldsvik, Strömsund, Ragunda kommuner till exempel. Den senaste månaden har totalt tre björnar blivit påkörda i trafiken - senast i början av veckan.

Irene Hedlund, rovdjursförvaltningen på länsstyrelsen i Västernorrland, säger att det aldrig varit så många närgångna björnar tidigare år.

– Jo, det har varit mer närgångna björnar än vad det varit andra år. Den kalla våren har gjort att det finns lite föda i skogen. Björnarna har sökt sig mot vägkanter där det finns gräs och föda att äta, säger hon.

– Björnarna kan ha funnits ungefär hundra meter in i skogen under ett normalår. Nu har de kommit ut och syns för allmänheten.

Björnar som vänjer sig vid människor kan förlora sin naturliga skygghet och bli farliga.

Ett sätt att förebygga problem med närgångna björnar är att undvika att mata dom och att inte slänga skräp å matrester på vägen eller nära bebyggelse. Eller göra som Karin Eriksson.

– Först hängde jag upp en overall med reflexväst och tänkte att den skulle fladdra lite. Men jag vet inte hur det funkar, björnen har i alla fall inte varit här något mer, säger Karin Eriksson.