Kopplerimisstänkt släppt på fri fot

Den man i 30-årsåldern som suttit häktad misstänkt för koppleri i sexköpshärvan på Norra Berget släpptes förra veckan i samband med en omhäktningsförhandling.

Mannen misstänks för att ha varit hallick i fem fall av sexköp i samband med sexköpshärvan på Norra Berget som avslöjades i slutet av förra året, och även något fall av sexköp i Gävle.

Mannen har nekat till brottet och säger att han inte visste att den aktuella kvinnan var prostituerad. Enligt protokollet från häktningsförhandlingen har kvinnan själv också sagt att det var hon själv som höll i bokningarna och kontakterna med sexköparna.

Däremot finns uppgifter om att det är den nu misstänkte mannen som bland annat betalat för boendet på vandrarhemmet.

Mannen blev inte häktad i december när sexköpen avslöjades och han försvann då utomlands. Men senare häktades han i sin frånvaro och efterlystes inom EU.

Den 17 april kunde han gripas vid sitt hem av polisen i hemlandet och fördes till häkte Sverige. I förra veckan gick den senaste tidsfristen ut för att väcka åtal, men åklagaren begärde förlängt igen, då han fortfarande väntar på handlingar från en bank i ett annat EU-land som behövs i utredningen.

Men enligt rätten fanns inte skäl att hålla mannen i häkte längre, trots att han är på sannolika skäl misstänkt, den starkare misstankegraden. Det beror på att de brott han misstänkts för troligen inte skulle ge mer än några månaders fängelse, och då har han nästan redan suttit av den tiden i häkte.

Enligt rätten finns det dock fortfarande en risk att mannen lämnar Sverige igen, men eftersom han har en fast bostadsadress och har förnekat att han försökt hålla sig undan tidigare, anser rätten att mannen kommer kunna hämtas till en eventuell framtida rättegång i ärendet.