Pusjilin: Vi är helt inriktade på Minskavtalet

3:08 min

Separatistledaren Denis Pusjilin hävdar att de ryskstödda separatisterna inte har några planer på att gå till angrepp mot den ukrainska armén utan är inriktade på fredsförhandlingarna.

Ekot har mött en av de mest framträdande separatistledarna i östra Ukraina, Denis Pusjilin.

– Helst vill vi tillhöra Ryssland men nu är vi inriktade på att vara kvar i Ukraina, säger han. 

Den 34-årige och lite rundhylte Denis Pusjilin är en av de separatistledare i Donetsk som är uppsatt på både EUs och USAs sanktionslista. Där ingår de som ur västs synpunkt är mest skyldiga till kriget i östra Ukraina.

Samtidigt är han huvudförhandlare för den så kallade folkrepubliken Donetsk i fredsförhandlingarna i Minsk. Så han har blivit något av separatisternas mjuka ansikte utåt.

Hans uttalanden ingår naturligtvis i det propagandakrig som också pågår.

– Som det är nu är vi helt inriktade på Minskavtalet och det finns fortfarande en chans att lösa konflikten med politiska medel, säger Pusjilin.

Andra har en mer pessimistisk prognos och tycker att Minskprocessen kört fast. Bland annat för att Ryssland inte fullföljt sina åligganden. De tycker att vapenvilan mest bara är på papperet.

Separatisterna vill att förhandlingarna ska resultera i att deras område ska få mycket långtgående självständighet inom Ukraina. Det som president Porosjenko föreslog i veckan avvisar Pusjilin blankt. 

– Egentligen skulle vi vilja höra till Ryssland men nu har vi skrivit under Minskavtalet och då följer vi det, säger Pusjilin.

Farhågorna i Ukraina att separatisterna planerar att på allvar återuppta kriget avvisar han.

– Vi har inga planer på att gå till anfall mot den ukrainska armén, vi är för en politisk lösning, säger Pusjilin.

Men det finns ett problem och det är att flera separatistledare, inklusive den högste ledaren Alexander Zachartjenko öppet talat om att erövra nya territorier, bland annat den stora hamnstaden Mariupol. Pusjilin viftar bort sådana invändningar

– Vi vet, det förekommer ju så många emotionella uttalanden, säger Pusjilin.

Men om fredsförhandlingarna misslyckas då hotar storkrig igen.

– Om Minskavtalet inte fullföljs kan bli tvingade till en militär lösning, säger Pusjilin hotfullt.

Separatisterna har numera en mycket stark armé varnar han och i vanlig ordning förnekar han att det finns ryska trupper i östra Ukraina och att de skulle få vapen från den ryska sidan, trots mängder med indicier.

– Kriget i Ukraina är en internationell affär , säger Pusjilin, och om det skulle blossa upp på allvar igen... riskerar det hela att utvecklas till ett tredje världskrig.