Reseliv- och turismhistoria del 3

Smålänningen som byggde ett ranchimperium i Texas

8:27 min

Vi tittar tillbaka på Sven Magnus Svensson från Lättarp i Barkeryd, den förste svensken i Texas och en av de verkligt framgångsrika Smålands-amerikanarna.

Hela 71 000 människor lämnade länet för att bosätta sig i ett annat land mellan 1850 och 1910. Ännu tidigare reste till exempel Sven Magnus Svensson från Lättarp i Barkeryd, den förste svensken i Texas och en av de verkligt framgångsrika Smålands-amerikanarna.

Småland har, inte minst genom Vilhelm Mobergs böcker, kommit att starkt förknippas med den svenska utvandringen till Amerika. Även om det reste ännu fler från andra landskap så var det många smålänningar som övergav steniga marker och stora familjer för en bättre framtid på andra sidan havet.

En av de absolut första som reste från Småland i skedet strax innan den stora emigrationsvågen drog igång kring 1850 var Barkerydssonen Sven Magnus Svensson (1816-96). Han lämnade Sverige redan 1836 och efter ett par år i New York hamnade han som förste svensk i Texas 1838, en del av den nordamerikanska kontinenten som då ännu inte hunnit bli en del av USA utan som nyligen frigjort sig från Mexiko och blivit ett självständigt land ”Republiken Texas”.

I närheten av staden Austin bygger S M Swenson upp ett mäktigt imperium av stora rancher. Behovet av arbetskraft löste han till stor del genom att erbjuda människor från Barkeryd och andra socknar i denna del av Småland resa och arbete i Texas, där det åtminstone tidigare funnits riktiga ”svenskbygder” i området som kallas Texas Hills Country.

S M Swenson sägs ha rest över Atlanten hela 33 gånger, de flesta resorna på segelfartyg.

I inslaget medverkade Alf Carlsson i Barkeryds hembygdsförening, ättling till S M Swensons bror, Johan Svensson.