Yrkesfiskare: De åker omkring i bilar och smyger runt våra bostäder

1:46 min

Nu är laxfisket är i full gång längs Norrbottenskusten men yrkesfiskare i Norrbotten känner sig förföljda av Havs- och vattenmyndigheten när det gäller kontrollen av fisket.

Kritiken yrkesfiskarna riktar mot Havs- och vattenmyndigheten handlar inte om kontrollerna som görs av fiskens vikt och antal. Istället är det sättet de gör det på när de söker igenom båtarna och yrkesfiskarnas privata bostäder som yrkesfiskarna menar är obehagligt.

– De har blivit helt rabiata i sökandet efter lax. De åker omkring i bilar och smyger runt våra bostäder, säger Thomas Innala, yrkesfiskare från Salmis.

Thomas Innala har upplevt en markant skillnad sedan Havs- och vattenmyndigheten öppnade i Luleå 2014. Ingemar Berglund, avdelningschef på Havs- och Vattenmyndigheten, menar dock att det inte ska vara någon skillnad på tillvägagångssättet:

– Kontrollmetodiken och våra befogenheter ser likadana ut i hela landet och där ska det inte vara någon skillnad, säger Berglund.

Han säger att yrkesfiskarna i Norrbotten kan uppleva sig trängda då laxfisket ofta utgår från öar där yrkesfiskarna bor, och kommunikationen måste bli bättre mellan myndigheten och yrkesfiskarna.

– Det finns ingen kommunikation överhuvudtaget, de betraktar oss som skurkar, säger yrkesfiskaren Thomas Innala.