
Färre sommarjobbare i Skåne
Det finns allt färre traditionella sommarjobbare, enligt fackförbundet LO:s distrikt i Skåne. Något man tror beror på att färre kan ta semester, vilket gör att unga inte får chansen att hoppa in som ersättare.
Meta Jarl, som är ungdomsansvarig på LO-distriktet i Skåne, berättar om de sommarjobbare de träffat i Skåne.
– De är äldre som får gå upp i tid, alltså på vikariat under sommaren. Sommarjobbare i traditionell bemärkelse möter vi däremot färre av. Du har en otrygg anställning hela året och så får du jobba mer på sommaren, vilket gör att våra unga, de som traditionellt förr sommarjobbade, får inte jobb, säger hon.
Nästan 1900 skånska arbetsplatser har fått besök i sommar av LO, inom ramen för kampanjen "Facket på sommarjobb".
Men enligt LO så hittar man allt färre renodlade sommarjobbare på arbetsmarknaden. Istället har man träffat människor som jobbar året om, men som inte är fast anställda utan endast har korta visstidsanställningar. De får gå upp i arbetstid på sommaren, kan inte ta semester, och lämnar därför ingen lucka för en ungdom att fylla i. Ett resultat av en allt otryggare arbetsmarknad, enligt LO, och något som gör det svårt för unga att komma i kontakt med arbetslivet.
– Där vi hittar traditionella sommarjobbare, det är ju där kommunerna har skaffat feriearbeten, där kommunerna går in och betalar för att man ska få en arbetslivserfarenhet även om man egentligen inte jobbar istället för någon annan.
Vad man också märkt är att i brist på jobb, så söker sig fler unga till oavlönade praktikplatser. Något som får Meta Jarl på LO att ställa sig frågan.
– Är det verkligen det Sverige vi vill ha, att kidsen ska behöva jobba gratis för att få lov att komma ut i arbetslivet?