Lejon återetableras i Rwanda

1:31 min

Drygt 20 år efter att de utrotades är lejonen tillbaka i Rwanda. Sju lejon har importerats från Sydafrika i ett försök att återetablera den stora katten i landet.

Lejon fanns i Rwanda fram till mitten av 90-talet, men under oroligheterna i samband med folkmordet, då stora skaror flyktingar tvingades bosätta sig i nationalparken, utrotades rovdjuret av lokalbefolkningen för att skydda sig själva och sin boskap.

Men nu är de tillbaka. Fem honor och två hanar har förflyttats drygt 4000 kilometer från Sydafrika till Akageraparken i östra Rwanda.

I dag är Akageraparken ett av Rwandas stora turistmagneter. Men fram till nu har den alltså saknat det riktigt stora dragplåstret.

– Vi är förväntansfulla. Vi vet att det är bra för turismen, men också för bevarandet av arten, säger Yamina Karitanyi, på Rwandas turistmyndighet.

Lejon är en hotad art och förutom jakt runt om i Afrika för att skydda människor och boskap, är ben från lejon eftertraktade inom traditionell medicin på många håll i Afrika och Asien.

I Akageraparken finns nu fyra av de fem djur som i safarisammanhang kallas de fem stora: leopard, elefant, lejon och buffel. Bara noshörning saknas och det finns planer på att återinföra även den i parken under nästa år. 

– Utan lejon kändes det som att jag hade en hand med tre fingrar, nu har jag fyra, säger Eugene Mutangana, parkvakt till nyhetsbyrån AFP. Med noshörningar i parken blir min hand komplett, tillägger han.