Nya grenen kan ge Sverige framtida medaljer

1:27 min

Singel-mixedstafett kommer att finnas med under Östersunds skidskyttedagar i vinter. Det är på väg att bli en ny VM-disciplin.

Ett av Sveriges traditionella storevenemang på snö blir nu ännu större. Skidskyttets världscuptävling i Östersund har nu begåvats med ytterligare en tävling.

Den heter singel-mixedstafett – och innebär att det blir så många som åtta tävlingar finns med på Östersunds tävlingsschema.

Den nya grenen är en tävlingsform som testades för första gången den gångna vintern. En herråkare och en damåkare i ett lag turas om och kör en sprintbana på 1,8 km tre gånger vardera, med en skjutning per sträcka.

I Nove Mesto gångna vintern blev det en fin sjätteplats för den svenska duon Peppe Femling och Ingela Andersson.

– Den här tävlingsformen blir troligen en disciplin också i skidskytte-VM inom fem-sex år, tror Johan Hagström i den svenska landslagsledningen i en kommentar till Radiosporten.

– Det är något som säkerligen det internationella förbundet siktar på, säger Hagström. Tävlingen ger en chans för mindre nationer att strida om ädla medaljer.

Det finns flera länder som bara har en bra manlig och en bra kvinnlig åkare. Enbart en riktigt bra manlig åkare är ju exempelvis vad som gäller för Sverige just nu, i alla fall att döma av resultaten förra säsongen.

Internationella skidskytteförbundet vill med införandet av fler singel-mixedstafetter bredda sporten ännu mer.