Farligt arbete på vägarna

1:53 min

Fyra av tio bilister körde för fort förbi de vägarbeten där P4 Halland har mätt hastigheter i sommar.

De höga hastigheterna skapar en stressig arbetsmiljö och utsätter både trafikanter och vägarbetare för stora risker.

P4 Halland har mätt hastigheterna vid två vägarbeten i Halland i slutet av juni. Totalt mättes hastigheten på 278 fordon, med hjälp av trafiksäkerhetsföreningen NTF. 40 procent av de fordon som passerade, körde för fort.
Vid ett vägarbete på väg 26 i Björnaryd i Hylte kommun, hände det att bilar vi mätte farten på passerade i 100 km/h, trots att hastighetsbegränsningen var satt till 50 km i timmen.

Samtidigt som de allra flesta som skadas eller omkommer är andra trafikanter så är många vägarbetare oroade på jobbet, enligt en undersökning som facket Seko har gjort.

– Om man hårdrar det är det lite som rysk roulett. Man får ha ögon i nacken, säger Sandy Lind som är grävmaskinist vägarbetet.

Varje år sker det omkring 300 trafikolyckor vid vägarbeten i Sverige där någon skadas eller omkommer.  De vanligaste är när man inte håller tillräckligt avstånd och krockar med bilen framför, samt olyckor på de mindre vägarna, där cyklister och gående skadas. Mellan 2003 och 2013 dog 56 personer i olyckor vid vägarbeten i Sverige, sex av dem var vägarbetare.