8 av 10 i Norrbotten kör för fort förbi vägarbeten

1:51 min

Det visar en mätning som P4 Norrbotten gjort med hjälp med Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF.

På teststräckan efter en väg mellan Piteå och Arvidsjaur var hastigheten sänkt till 50 km/h förbi vägarbetsområdet men 40 av de 46 bilarna som vi mätte hastigheten på, med hjälp av en laserpistol, körde för fort.

– Fruktansvärt. Respekten är lika med noll, säger Lars Martinell på NTF.

Vi står på en raksträcka och mäter hastigheten, väl synliga för trafikanterna. Den ena bilen efter den andra blåser förbi. De flesta ligger på mellan 70-80 km i timmen istället för tillåtna 50 och två stycken drar förbi i 100 km/h. Hade det varit polisen som stod och mätte hastigheten hade ett 10-tal förare blivit av med sina körkort.

Av de 46 bilar vi mäter hastigheten på håller sig bara sex stycken inom gällande hastighetsbegränsning. Vi räknar bara bilar som kör för fort om de kör fortare än 55 km/h, så det är en ganska generös felmarginal vi använder oss av. Att vi står i gula varselvästar alldeles vid vägkanten, ja det verkar de flesta bilister strunta fullständigt i.

Det handlar såklart ytterst om säkerheten för de som arbetar med att förbättra länets vägar.

Urban Willhelmsson är arbetsledare för vägarbetet och har sin arbetsplats till stora delar ute på vägen.

– Vi jobbar här med livet som insats. Passerar man oss i 100 km/h … Ja, då är det lätt att det händer en olycka. Men jag är inte förvånad, det är många som kör för fort, säger han.