Förtur till bostad för barnfamiljer
Malmö brottas med en hemlöshet som allt oftare drabbar dem som har dålig ekonomi och dålig förankring på bostadsmarknaden. Nu fördelar kommunen 100 lägenheter bland hemlösa barnfamiljer i Malmö.
Allt fler Malmöbor blir hemlösa på grund av låga inkomster och dålig förankring på bostadsmarknaden, snarare än sociala problem. De flesta av dem är födda utomlands och förra årets kartläggning visar att en tredjedel av alla hemlösa i Malmö är barnfamiljer. För att bekämpa detta fördelar kommunen tillsammans med kommunala bostadsbolaget MKB 100 lägenheter bland hemlösa barnfamiljer i Malmö.
I urvalet har kommunen tittat på de barnfamiljer som haft dyra, osäkra och långvariga boendelösningar som till exempel lägenhetshotell, vandrarhem eller lägenheter som kommunen själva hyr, som i Tarek Darwichs fall.
– Det var väldigt svårt eftersom det var en liten etta och mina barn har astma, säger Tarek Darwich som flydde till Sverige från Syrien med sin familj i april förra året.
Chans till eget kontrakt
Tareks familj är en av de 100 hemlösa barnfamiljer som fått chansen att flytta från tillfälliga bostadslösningar till egna lägenheter. Efter att ha bott med vänner så fick de bo fyra personer i en etta som kommunen hyrde. I våras flyttade de in i en trerummare på Rosengård i Malmö, och till vintern kommer familjen kunna ta över kontraktet. Tarek Darwich säger flera gånger hur tacksam han är för den hjälpen de fått.
– Egen bostad är en nödvändighet för att kunna komma igång och arbeta, för att sen betala tillbaka till svenskarna för den hjälp vi fick när vi kom hit, säger Tarek Darwich.
Kommunen sparar
Malmö stad hoppas kunna spara miljontals kronor i boendekostnader genom att fördela lägenheterna. Det mest extrema exemplet är en familj som flyttat från en bostad som kostat kommunen 60 000 kronor i månaden till en lägenhet som kostar 7 000 kronor i hyra. På ett år kan det spara flera hundra tusen kronor, enligt Karin Andersson, utvecklingssekreterare i Malmö stad.
De första familjerna flyttade in under oktober 2014. De flesta har försörjningsstöd eller etableringsersättning, fast det finns några som är självförsörjande. I dag har 74 av de 100 familjerna hunnit flytta in i sina lägenheter. Ännu har ingen av dem tagit över sitt kontrakt, vilket de har möjlighet till efter cirka ett år.
– Vad som gäller för att få ett eget avtal är det som gäller för alla andra MKB-lägenheter, att man betalar hyran i tid och att man inte stör eller förstör, eller drar på sig nya skulder. Många av de här familjerna behöver inte socialtjänsten. Det de behöver är tak över huvudet. Det handlar om en bostadsbrist, inte behov av socialt stöd, säger Helen Karkkola, chef för lägenhetsenheten i Malmö stad.