Sametinget

Ungdomsrådet - ett viktigt organ

1:42 min

Sametingets ungdomsråd skickade i början av juni deras handlingsplan till sametingspartierna och de samiska riksorganisationerna. Där finns förslag på hur man kan stärka ungdomsrådets position i sametinget.

Josefina Lundgren Skerk som är vice styrelseordförande i Sametinget och ordförande för språknämnden, tror att ungdomsrådet kan få en större betydande roll.

- Jag tror att dem skulle kunna bli mycket viktigare och ta en större roll. Genom att vara tydligare i sina åsikter kring den politik som sametinget kommer med och föra fram ungdomsperspektivet i de delarna, säger Josefina Lundgren Skerk vice styrelseordförande i Sametinget.

Ungdomsrådet vill aktivt arbeta för att få mer inflytande och medbestämmelse i Sametinget och genom det gynna samiska ungdomar. Mari-Louise Boman är ledamot i valnämnden och hon tycker att ungdomsrådet borde få en större budget.

- Budgetmässigt är de underskattade tycker jag. De har endast nålpengar och dom har fått nålpengar från valnämnden, säger Mari-Louise Boman.

Förutom att ungdomsrådet har dåligt med pengar menar Josefina Lundgren Skerk att det finns delade åsikter i sametinget om vad ungdomsrådet ska ha för funktion.

- En del anser att ungdomsrådet ska vara någon slags brolierfabrik för att producera nya politiker till sametiget. Men jag anser att det är väldigt viktigt att ungdomsrådet kan vara den facklan som eldar på Sametinget i vårt arbete. Håller ett öga och tar med ett ungdomsperspektiv. Och att det finns en legitimitet för en ungdomspolitik.

- Ungdomsrådet är ett viktigt organ som Sametinget har och jag tycker att det är väldigt bra att de själva har tagit fram en handlingsplan efter hur dem vill arbeta. Nu har vi också haft ungdomsrådet i några år så är det ett lämpligt läge att utvärdera hur arbetet har gått och vad som behövs göras framåt för att det ska fungera ännu bättre, säger Josefina Lundgren Skerk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio