Här vill regeringen bygga nya och billigare bostäder för studenter

15 000 nya hyresrätter per år, på omkring 35 kvadratmeter med en maxhyra på drygt 4 200 kronor, det vill regeringen bygga. Och mest i städer där många pluggar.

Att hitta bostad är inte lätt och framförallt är det aktuellt för alla som ska plugga att hitta någonstans att bo.

Nu säger regeringen att de ska lägga 6,7 miljarder per år på att bygga omkring 15 000 lägenheter.

Billigare hyra

Bostads- och stadsutvecklingsministern, Mehmet Kaplan, säger att regeringen vill att projektet ska vara igång redan nästa år.

Hyran för en lägenhet på omkring 35 kvadratmeter ska i Stockholm ligga på 4 200 kronor, i Malmö och Göteborg är det sagt 3 900 kronor och i resten av landet 100 kronor mindre än det.

Krav på kommuner

De ställen som finns med på listan för att få några av de här nya bostäderna är framförallt dit folk flyttar för att plugga.

Och det finns två krav på de kommuner regeringen väljer att bygga i - det ska vara bostadsbrist och en befolkningsutveckling samtidigt.

Här är kommunerna som kan få nya lägenheter:

 

Ska ta pengar från ROT-avdraget

Pengarna som regeringen ska använda för att bygga lägenheterna ska de ta från ROT-avdraget, skriver Aftonbladet.

Regeringen vill inte sänka taket för hur mycket pengar du får dra av med ROT. Utan det de vill ändra är hur mycket man får dra av i procent.

I dag får man dra av 50 procent, det vill regeringen ändra till 30.

ROT-avdraget får man använda för att dra av pengar när man anlitat till exempel en hantverkare eller någon som hjälper till med hushållsnära tjänster, som städhjälp.