Läkare och sjuksköterskor ska lockas jobba med bonusar

2:08 min

Bristen på läkare och sjuksköterskor har gjort att landsting delar ut bonusar på tusentals kronor när någon landstingsanställd lyckas tipsa om en ny kollega. I Dalarna kan en landstingsanställd få 20 000 kronor om tipset leder till att en sjuksköterska inom psykiatrin anställs.

– Syftet var att få tillbaka sjuksköterskor som flyttat från Dalarna, inte minst till Norge eller andra ställen, som är nyfikna på rättspsykiatrin och vill flytta tillbaka, säger Per Söderberg, divisionschef för psykiatrin i Dalarna.

Den stora bristen på sjuksköterskor vid Rättspsykiatriska kliniken i Säter gjorde att Landstinget Dalarna i vintras satsade på olika bonusar. Sedan i vintras har 13 sjuksköterskor nu anställts i Säter.

– Vi ser redan idag att tipsmodellen inte var något speciellt, inte heller start- och flyttbidrag, men den här lönestegen, på totalt 8000 kronor, den tror vi har varit bra, säger Per Söderberg, divisionschef för psykiatrin i Dalarna.

Bristen på sjuksköterskor och läkare har gjort att en handfull landsting infört olika typer av bonusar för att locka till sig medarbetare, det visar Ekots genomgång.

Rekryteringsbonusar, så kallade finders fee-bonusar, finns i Uppsala, Dalarna och Västra Götalandsregionen. Om en anställd tipsar om en sjuksköterska eller läkare som sen blir anställd får tipsaren en bonus på mellan 10000 och 20000 kronor.

Men det förekommer även bonusar i form av flyttbidrag och en extra månadslön om den nyanställd jobbar kvar i två år. Hittills har bonusarna använts sparsamt, uppger landstingen, det rör sig om ett 10-tal gånger totalt.

De flesta landstingen brottas med bemanningsproblem, men bonusarna kan leda till osämja mellan landstingen, att landstingen tar personal från varandra, säger Per Söderberg.

– Det har blivit en dragkamp och det är inte så lyckat. Men de verksamheter som blöder måste vi täppa till först och det som lagstyrt som rättspsykatrin måste fungera, säger Per Söderberg, divisionschef för psykatrin i Dalarna.

30 mil från Falun, i grannlandstinget Värmland, finns inga bonusar. Men Harald Ludviksen biträdande landstingsdirektör där har hittills inte märkt att några värmlänningarna lockats till Dalarna.

– Bonussystemet bygger mycket på att rekrytera personal bland de som finns, så att säga. Resultatet blir ofta det att man för personal mellan varandra istället för att utöka antalet personer som skulle kunna jobba inom vården, säger Harald Ludviksen, biträdande landstingsdirektör vid Landstinget Värmland.