Fritt fram att blossa på friluftsbaden i Halmstad

2:07 min

Bolmande badgäster bland simskolebarnen och bärbara askkoppar till utlåning. Så borde det inte vara på kommunala friluftsbad, men att förbjuda det är inte helt enkelt. 

Vad tycker du – ska kommunen förbjuda rökning?

Evelina Ludvigsson från Oskarström kommer ofta till Furulunds friluftsbad eftersom hennes tre barn går i simskola här. Hon har reagerat på de bärbara askkoppar som finns vid entrén.

– De signalerar: Hej välkommen, ta en askkopp, sätt dig och rök medan ditt barn badar. Det tycker jag är fel, säger hon. 

Det är öppet och luftigt här, är cigarettrökningen verkligen ett stort problem?

– Ja det tycker jag, vid alla de tillfällen vi varit här har det suttit någon och rökt och vi har blivit störda.

Tvärt emot vad man kanske kan tro, är det fritt fram att röka på utomhusbad i Halmstad kommun, även om kommunen gärna skulle förbjuda det, säger Malin Niedomysl enhetschef på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad.

– Anledningen till att vi i nuläget inte kan förbjuda rökning helt är att baden är listade som offentliga platser i de lokala ordningsreglerna. Därför kan man röka där även om jag ur folkhälsosynpunkt gärna skulle se ett förbud.

Furulundsbadet, Getingebadet och Simstadion Brottet i Halmstad är offentliga platser, att likställa med parker eller torg. Ett rökningsförbud kräver ändring i den lokala ordningsstadgan något som måste godkännas i Kommunfullmäktige, något som tar tid.

I Varberg, Laholm och Falkenberg är rökning redan förbjuden på utomhusbaden, skillnaden är att kommunerna tar inträde för badet och då är fria att sätta upp ordningsregler.

I väntan på ett rökförbud på Furulundsbadet har badvärden Malin Hantoft tagit bort askfaten och hängt upp skyltar med texten "Rökning undanbedes".