DJUR

Var tredje svensk katt är för tjock

Katter blir allt fetare. De motionerar för lite och äter för mycket. Samtidigt får de mindre vård än hundar. Forskare tror nu att de blir fetare i takt med att vi människor blir det. 

Malin Öhlund, veterinär och doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet, och hennes kollegor ser betydligt fler feta katter nu än för 20 år sedan.

– Katterna har anammat vår västerländska stillasittande livsstil. Men de är gjorda för att vara ute och jaga små gnagare. De ska röra på sig, inte ligga i soffan och bli serverade, säger Malin Öhlund.

Problem med hygienen
När katterna blir fetare blir de sjukare och lever inte lika länge. Precis som överviktiga människor drabbas de av diabetes och får problem med sina leder. De annars så renliga djuren får också svårt med hygienen.

– Att kunna hålla sig ren är viktigt för kattens välbefinnande, säger Malin Öhlund.

Samtidigt får katterna mindre veterinärvård än hundar, visar en kartläggning som Agria Djurförsäkring gjort. Enligt företagets analys beror det på att katter vistas mer utomhus och att deras ägare har sämre koll på deras hälsa.

Behöver bantningsplan
Enligt Malin Öhlund är burkmat att föredra framför torrfoder.

– Burkmaten liknar mest katternas ursprungliga föda, som möss och smågnagare. Den innehåller mer fett och protein och mindre kolhydrater än torrfoder.

Det är livsviktigt att feta katter får komma till veterinären och lägga upp en bantningsplan.

– Veterinären kan hjälpa till att bedöma hullet. Det är viktigt att inte hårdbanta en katt. En allt för snabb viktnedgång kan skada kattens lever och till och med leda till döden, säger Malin Öhlund.

Att vara kattägare kräver engagemang, påpekar hon.

– Katten öppnar sällan kylskåpet själv. Det är vi som ger dem mat och det är vårt ansvar att ge dem lagom mycket. Det finns många sätt att aktivera sin katt med olika lekar och leksaker. Man kan gå ut i koppel och ge mat i samband med lekar så att katten måste utföra något för att få en bit mat, säger hon.

– De ska röra på sig, inte ligga i soffan och bli serverade.

Känn på bröstkorgen
Som kattägare kan du själv känna efter ifall din katt är för tjock. När du drar dina fingrar över kattens bröstkorg ska du kunna känna revbenen, även om din katt har tjock päls.

Om du inte gör det är det dags att ta katten till en veterinär för undersökning och sedan lägga upp en bantningsplan.