Facket vill ha fler fartkameror vid vägarbetena

1:43 min

P4 Jönköping rapporterade tidigare under tisdagen att sex av tio kör för fort vid vägarbeten. Nu vill facket att fler fartkameror ska placeras vid arbetena.

Alldeles för höga hastigheter vid vägarbeten orsakar varje år över 300 olyckor, något som P4 Jönköping rapporterade om tidigare under tisdagen. Nu vill branschorganisationen och facket lösa problemet genom att ha fartkameror eller poliskontroller vid varenda vägarbete.

– Skulle man genomföra ett stort antal hastighetsövervakningar och dubblerad böter så tror vi att man till och med skulle kunna halvera antalet olyckor, säger Björn-Inge Björnberg, ombudsman på facket SEKO.

Mellan 2003 och 2013 dog 56 personer i anslutning till vägarbeten, sex av dem var vägarbetare.

Enligt trafikpolis Rolf Högberg i Jönköping har man kontinuerliga kontroller vid vägarbetena, men det är mycket som polisen ska prioritera och vägarbeten är bara en liten del av allt.

– Vi är ute vid vägarbeten och vi försöker åka ut när de ringer och klagar på att det går för fort, vi gör så gott vi kan.

Ola Månsson, som är vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier, tycker inte att några enstaka hastighetsövervakningar vid vägarbetena räcker.

Varför har vi inte en mobil kamera vid varje byggarbetsplats som tar de som kör för fort? Man sänker hastigheten för att slippa bli fotograferad.

Men en mobil kamera vid varje vägarbete skulle vara svårt, berättar trafikpolis Rolf Högberg. Det finns nämligen bara en enda i hela Jönköping, Östergötland och Södermanlands län som man ska dela på.

– Vi har använt den vid vägarbeten och det är klart att köper vi in fler så ska ju någon betala och då är det nog Trafikverket och någon ska operera och sköta dem. Sedan är det också viktigt att man sätter rätt hastighet, det är inte så roligt när det är 30 km/h mitt i natten och ingen jobbar. Så där får man ge en liten känga till de som jobbar, för att få trovärdighet så gäller det att man har rätt hastighet vid rätt tillfälle.

Hur ska man få bukt med problemet? Kommentera nedan!