Lurendrejerier med läkemedel på nätet ska stoppas - av gemensam symbol

1:18 min

Från och med 1 juli är det säkrare att köpa mediciner via internet - eftersom en gemensam symbol måste användas på hemsidan.

Det blir allt vanligare att beställa medicin och läkemedel via internet. Något som enligt Läkemedelsverket tidigare har varit riskabelt.

Men från och med 1 juli är det säkrare att köpa mediciner via internet, eftersom en gemensam symbol blir tvunget att användas.

Marie Kerttu på Läkemedelsverket förklarar.

– Det är ju en gemensam symbol för alla som säljer läkemedel på nätet inom EU. Alla som säljer läkemedel lagligt kommer ta del av den här symbolen.

Men tidigare har det inte varit så lätt att hitta rätt i djungeln bland läkemedelssäljare. Många köpare har lurats, vilket varit en fara för hälsan.

– Kriminella är ju duktiga på att sätta upp de här fina fasaderna, med säkra betalsätt och bilder med vitklädda läkare och sköterskor. Och har man oturen när man inte vet hur man ska känna igen ett godkänt apotek, kan du om du köper fel läkemedel till fel åkomma skada din hälsa allvarligt, säger hon.

Angelica Jonsson som arbetar på ett apotek i Kalmar förklarar varför det är viktigt att få hjälp när det ska inhandlas läkemedel.

– Du får rådgivning här på apoteket hur du ska behandla smärtan rätt, du får även hjälp med att undvika att läkemedel krockar, säger hon.