
Grekiska kulturarbetare om krisen
Ovissheten om vad som ska hända efter söndagens folkomröstning i Grekland är fortfarande stor. Bankerna håller stängt och bristen på kontanter slår hårt mot grekerna. Kulturnytt har fångat upp några aktiva kulturarbetare i Aten för att prata om hur konstlivet färgats av det allt mer instabila läget. Sofia Vamiali är konstnär och driver ett eget galleri i Aten.
– Det har knappt funnits något ekonomiskt stöd från det offentliga från början men den senaste tiden har det blivit ännu värre. I ett läge där pensionspengar försvinner är det inte särskilt aktuellt att stödja konstlivet.
Sofia Vamialis eget galleri har minskat sina öppettider och ställt in utställningar för att överleva den senaste tidens turbulens.
– Under krisen har det skett väldigt stora förändringar inom den grekiska konstscenen.
När människor måste fokusera på mat för dagen har de helt enkelt inte råd att köpa konst, berättar Eleni Koroneou som även hon driver ett galleri i Aten. Hon har kunnat klara sig genom att satsa på internationella konstnärer mer ser mörkt på framtidsutsikterna för konstlivet i Aten.
Stefanos Tsivopoulos är själv konstnär och har tidigare representerat Grekland under Venedigbiennalen. Han menar att de senaste årens ekonomiska kris har satt en stark prägel på konstlivet men faktiskt inte enbart till det negativa.
– Det svåra läget har lett till att grekiska konstnärer blivit tvungna att sammarbeta på nya sätt och att det skapats en större solidaritetskänsla bland konstutövare som varit tvungna att öppna upp sig för omvärlden.
Samtidigt har fler tomma lokaler öppnat nya möjligheter i Aten. Men också innehållet i den konst som produceras har kommit att förändrats och blivit betydligt mer socialt och politiskt medveten berättar han. Stefanos Tsivopoulos menar att det, trots att det kan verka som en motsägelse, är ett bra läge för den grekiska konstscenen.