Jönköping

Trångbodd hemtjänst kan tvinga kommunen till vite

Jönköpings kommun hotas av 100 000 kronor i vite om inte en lokal för hemtjänstpersonalen i Kaxholmen förbättras.

Tidigare i år flyttade hemtjänstpersonal i Jönköpings kommun in i en ny lokal i Kaxholmen. Men lokalen hade stora brister enligt huvudskyddsombudet, och när kommunen inte höll med slog han larm till Arbetsmiljöverket. Och därifrån kommer nu flera krav på åtgärder.

Det handlar till exempel om lunchrummet som måste ha så många platser att alla som äter samtidigt får plats. Det behövs också fler möjligheter att värma mat, ingen ska behöva använda större delen av sin rast till att vänta på en ledig mikrovågsugn enligt arbetsmiljöverket.

Som det är nu kan de anställda dessutom bara låsa in sina värdesaker i ett utrymme som andra också har tillgång till, något som inte är acceptabelt, skriver arbetsmiljöverket. Alla anställda ska kunna låsa in saker i ett skåp som ingen annan kommer in i, något som också måste åtgärdas. Utöver detta måste kommunen förbättre omklädningsrum och se till att det finns fungerande datorarbetsplatser.

Jönköpings kommun har nu fram till sista december på sig att ordna till lokalerna, annars krävs dom på 100 000 kronor i vite.