Vårdpersonal tävlar i tryckskador

1:35 min

Blekinge landsting är tredje bästa i landet på att behandla tryckskador. För några år sedan var de ett av de sämsta. Framgångsreceptet är riskbedömning och tävlingsinstinkt.

 

– Att vi har minskat tryckskadorna beror på att vi för några år sedan tog ett beslut om att riskbedöma alla patienter som är 65 år eller äldre, säger Suzana Selan, chefssjuksköterska på Blekingesjukhuset i Karlshamn.

Patienterna poängsätts
Bedömningen tar ungefär 20 minuter, man tittat på rörlighet, hur huden ser ut och om patienten äter och dricker tillräckligt. Utifrån det poängsätts patienten, allt under 20 poäng betyder risk för tryckskada, eller liggsår som man sade förut. Då sätter man in en rad åtgärder.

Riskbedömningen var en bra början, men det var först 2013 då personalen på Blekingesjukhuset fick utbildning av särskilda omvårdnadsutvecklare, som tryckskadorna började minska rejält.

Tävlingsinstinkten hjälper
Suzana Selan berättar att avdelningarna har börjat tävla i hur duktiga de är på att förebygga tryckskador och varje avdelning som lyckades riskbedöma 75% av sina patienter bjuds på fika.

– När man tittar på resultaten så ser man att tryckskadorna minskat otroligt, säger Suzana Selan.