Pressmeddelande 2015-07-13

P1 Dokumentär: Stig Larssons Rosa Drömmar

Författaren Stig Larsson gör upp med bilden av sig själv i en ny radiodokumentär som sänds den 19 juli i P1, dagen innan hans 60-årsdag. "Stig Larssons Rosa Drömmar" inleds på författarens favoritkrog, där han så sent som i våras plötsligt kollapsade och var nära döden. 

– Folk har en helt felaktig bild av mig, dom tror att jag är tuff, men i själva verket är jag en väldigt vek person. Den glada Stig, som också roade andra, den Stig, han är borta, säger författaren i P1 Dokumentär.  

Sigge Dabrowski har följt Stig Larsson i hans vardag i Stockholm på Lilla Essingen, en ö med cirka 5000 invånare som också är norra Europas mest tätbefolkade plats. Stig Larsson flyttade hit årsskiftet 1988/1989. Då var han en av Sveriges mest uppburna författare och dramatiker. Nu kämpar han för att få vardagen att gå i hop.

Stig Larsson lever ensam sedan hans äktenskap med regissören Natalie Ringler sprack i slutet på 00-talet. Han drömmer fortfarande om att träffa en tjej och att bilda familj. Stigs konstnärslön har kapats till 2 800 kronor i månaden efter skatt och han tvingas nu sälja sina mest värdefulla böcker till Rönnells för att få in pengar.  

Han behöver ett jobb. Ett samarbete med porrkungen Berth Milton ska bli biljetten tillbaka in i hetluften.  

Medan dokumentären spelas in insjuknar Stig Larsson hastigt under ett besök på sin favoritkrog Rosa Drömmar. Han kaskadspyr och får köras till sjukhus i ambulans med blodförgiftning. I flera dagar ligger han medvetslös och svävar mellan liv och död. Samtidigt har en intensiv kulturdebatt blossat upp, där Ebba Witt-Brattström, som en gång i tiden utsett Stig till gudfar, kallar honom för litterär pedofil i både DN och Expressen. Debatten, i kombination med den sviktande hälsan, tvingar Stig att en gång för alla göra upp med bilden av sig själv. 

Journalisten Sigge Dabrowski, som också har bott på Lilla Essingen, står bakom dokumentären. 

– Jag hoppas att dom som hör dokumentären får ett hum om varför Stig är som han är. På gott och ont, säger Sigge Dabrowski 

"Stig Larssons Rosa Drömmar" är Sigge Dabrowskis första P1 Dokumentär. Producent är Ylva Lindgren.


Stig Larssons Rosa Drömmar
sänds den 19 juli kl 08.05 och den 26 juli kl 19.03 i P1, podden går dock att höra redan från fredag 17 juli kl. 06.00 i appen Sveriges Radio Play. 

Pressbilder:

Stig Larsson på Rosa Drömmar. Foto: Ninos Chamoun/Sveriges Radio

http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3546615_852_640.jpg

http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3546617_852_640.jpg


För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Angelika Vaskevitch, pressansvarig
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56