Tindra satsar på brottningen

2:57 min

För 15-åriga Tindra Sjöberg från Bergeforsen är det brottning som gäller. Imorgon bär det i väg till Skåne på läger med brottningslandslaget.

Tindra Sjöberg som tävlar för Sundsvalls AIK är en av de mest lovande brottarna i landet just nu. Under Ungdoms SM i Västerås tidigare i år kom Tindra på en fin andra plats. Men silver, det är inget som tilltalar henne. Det är guld som gäller om hon ska vara nöjd:

– Nej, men det är väl klart att jag hade hoppats på ett guld!

Inte riktigt nöjd alltså men kanske blir det ett guld nästa gång för nu bär det iväg på läger med brottningslandslaget och då är det olika tekniker och matchträning som gäller. Hemma är det inte helt lätt att hitta någon att matcha mot.

– Jag får mest träna mot killarna eller tränarna. Ibland åker jag till Härnösand för att träna mot Fanny Gradin som har ett EM-guld, säger Tindra Sjöberg.

Att träna och tävla med äldre ser hon inte som någon stor sak. Så har det alltid varit för Tindra som inte har så många i sin ålder i samma viktklass.

Förutom landslagslägret så är det hårdträning som gäller i sommar. Det blir en hel del löpning och gymträning. Brottning står det på träningschemat tre dagar i veckan. Någon risk med att träna så mycket det tror hon inte att det är.

– Vissa dagar får man vila. Det skulle inte gå och träna alla dagar i veckan utan att vila.

Varför blev det då brottning, du som både spelat hockey och fotboll?

– Det är en individuell sport. Om jag vinner en match så är det jag själv som gjort att jag vunnit den!

Och det går inte att ta miste på att hon älskar sin sport. Det riktigt lyser ur ögonen på henne när vi pratar om framtiden. Om att eventuellt gå på brottargymnasium och få träna ännu mera.

– Jag vill komma så långt det bara går!

Trots att det bara är timmar kvar till avresa till landslagslägret har hon inte börjat packa ännu. Vad är det då en brottare absolut inte får glömma att lägga ner?

– Skorna!