Åttaåriga Selma ska få de gamla att bli glada

2:31 min

Gamla människor ska få göra roligare saker - det tycker i alla fall åttaåriga Selma Stjärnhem från Karlstad. Hon har nu startat kampanjen Selmas utmaning, för att få fler att hitta på saker med de äldre.

– Vi samlar in pengar och säljer fika på olika ställen. De pengarna vi får in samlar vi till att ge ålderdomshem, bjuda dem på fika och sådant, säger Selma Stjärnhem.

Igår sålde hon tillsammans med storasyster Greta och kusinen Ella slut på det första fikat. Och hon har fler idéer. Bland annat bingo och att barn ska ta med sig sina djur till de äldre så de får hälsa på dem. Tanken är att de ska få det roligare.

Idén fick hon redan i våras.

– Det hände på en affär. Där såg jag kille, han var ganska gammal, han stod vid en bil och hängde och behövde ha hjälp för han kom inte in i den. Då hjälpte min pappa honom och då kom jag på att jag ville hjälpa gamla, säger Selma.

Hon har gjort en ordentlig plan. På köksbordet ligger planscher hon ritat med mål och information om projektet. Men projektet stannar inte med Selma, nu vill hon att fler ska haka på och har startat Selmas Utmaning. Pappa Andreas har hjälpt till med att göra en Facebook-sida. 

– Jag utmanar alla på att göra så att gamla blir gladare och att hjälpa till för att de ska få göra roliga saker, säger Selma.

Här kan du läsa om Selmas utmaning på Facebook.