Rättegång om Auschwitzanställd in i sista steg

1:34 min

Rättegången anses vara en av de sista i sitt slag. I dag yrkade åklagarna på tre och ett halvt års fängelse för den 94-årige före detta Auschwitzanställde tysken Oscar Gröning.

Tre och ett halvt års fängelse för den 94-årige Oscar Gröning för medhjälp till mord på 300 000, framförallt ungerska judar, i Auschwitz, krävde åklagarna i den uppmärksammade rättegången.

Åklagarna motiverade det förhållandevis milda straffyrkandet med den åtalades ändå begränsade roll i koncentrationslägret och att det tagit så lång tid innan Gröning ställdes inför rätt. Utredningarna mot honom inleddes redan 1977.

Rättegången i staden Lüneburg i norra Tyskland började i slutet av april.

Åtalet bygger på en prejudicerande dom från 2011 som säger att åklagare i såna här fall inte behöver bevisa att en koncentrationslägeranställd handgripligen deltagit i dödandet, utan det räcker med att bevisa att en åtalad i sin gärning var en del av dödsmaskineriet.

Åklagarna menar alltså att Gröning i sin egenskap av bokhållare eller revisor i Auschwitz gjort sig skyldig till medhjälp till mord. Gröning erkände i veckan att han bidragit till att "systemet Auschwitz" kunde fungera.

Flera överlevande från Auschwitz har vittnat i rättegången också biträtt åtalet med egna advokater. Deras slutpläderingar väntas senare i veckan.

Rättegången har avbrutits flera gånger på grund av Oscar Grönings allt sämre hälsotillstånd.

Gröning har också uppmanats av flera överlevande att be om förlåtelse. Han har dock inte gjort det uttryckligen, utan sagt att det vore förmätet av honom att be om ursäkt till de överlevande med tanke på omfattningen av grymheterna i Auschwitz.

– Jag kan bara be vår herre om förlåtelse, sa Gröning i domstolen i förra veckan.

Dom i fallet väntas komma i slutet av juli.