Salmonellaubrottet i Löttorp

Livsmedelsexperten Anna Blücher: använd svenska kryddor och värm maten

1:26 min

Krydda maten innan du lagar den och använd svenska kryddor i sallad och annan mat du serverar kall. De tipsen ger mikrobiologen Anna Blücher efter larmen om att två olika allkryddor kan kopplas till salmonellautbrottet i Sverige.

-- Kryddor är svåra. Man kan ju inte värmebehandla kryddor som man gör med andra ingredienser. Och då får man ju kvar eventuella salmonellabakterier som kanske har kommit från någon krydda som odlats på något ställe långt borta i världen, där salmonella är vanligare än vad det är här i Sverige, säger Anna Blücher, som är lektor i mikrobiologi vid Linnéuniversitetet.

Efter salmonellautbrottet i Löttorp på Öland har analysprover visat att salmonellabakterier hittats i en oöppnad burk av märket Iwo Allkrydda. I går gick tillverkaren Sevan ut med att de dragit tillbaka sin allkrydda från marknaden - efter misstankar om salmonellasmitta.

Det europeiska företaget Vegeta har stängt sin fabrik efter att deras kryddmix visat sig innehålla en annan slags salmonellabakterie, rapporterar europeiska tidningar.

Att salmonella blossat upp just efter användning av allkrydda tror Anna Blücher är en slump, eftersom salmonella kan förekomma i alla slags kryddor.

Hon tycker inte att man behöver sluta med allkrydda, men menar att om man vill känna sig trygg kan man köpa svenska kryddor. Hon påpekar att alla de drabbade kryddmixerna kommer från utländska producenter.

-- Det är klart att importerar man kryddor, så kanske det inte är samma kontroll på dem som det är på kryddor i Sverige, säger Anna Blücher.

Vad ska jag tänka på, om jag vill använda kryddor som jag har köpt med mig hem från utlandet?

-- Då ska man krydda innan, alltså så att man har en uppvärmning efter att man har kryddat, för att de här salmonellabakterierna, de dör redan vid 70 grader.

Läs om Allkryddan som är boven i dramat