En ny metod kan minska dåligt samvete inom äldreomsorgen

2:03 min

Många kan känna dåligt samvete av att inte hinna med allt på jobbet. Men det går att vända det dåliga samvetet till något bra, i alla fall inom äldrevården.

Klicka på texten för att läsa mer

Blir sjuka av att inte räcka till
Forskare vid Umeå Universitet har upptäckt att vårdpersonal som mår dåligt över att inte hinna med allt på jobbet oftare blir sjuka. Forskarna har nu tagit fram en metod att jobba med, för att personalen ska slippa det här dåliga samvetet.

Man blir ledsen
En av de som vet hur det känns att inte räcka till är undersköterskan Magnolia Vilches. Hon jobbar med att sköta om äldre som bor på Rågsveds servicehus i Stockholm:
- När man inte kan göra något som man måste göra, då mår man så dåligt. Jag blir så ledsen. Jag vill inte lämna något tills imorgon som jag ska göra idag, säger Magnolia Vilches.

Går att vända till något bra
Forskare vid Umeå universitet har märkt att det här dåliga samvete som personalen ofta känner kan göra dem sjuka, ledsna och: utbrända, som det kallas. Många som jobbar inom äldreomsorgen känner ofta dåligt samvete. Nu har forskarna kommit på ett sätt att använda det dåliga samvetet på ett bra sätt. En av forskarna är Gunilla Strandberg:
- Att ta det dåliga och göra till nåt bra, det är en situation som alla vinner på. För man har ju dåligt samvete för att vården inte är tillräckligt bra. Om man då tar drivkraften från vad det är som inte är bra, så leder det både till att man mår bättre själv och att man ger bättre vård, säger Gunilla Strandberg.

Prata om vad som känns fel
Forskarna har nu testat den nya metoden på personal inom äldreomsorgen. Personalen har träffats i grupper och pratat varje månad under ett år. Tillsammans har de kommit fram till vad som gör att de får dåligt samvete på jobbet och vilka förändringar som behöver göras för att både personal och de gamla ska må bättre. Till exempel kände många i personalen dåligt samvete för att de inte hann gå utomhus med de äldre. Men när de pratade om saken kom de fram till att det var helt onödigt att känna så, eftersom de äldre de hade hand om ändå var för sjuka för att gå ut.

Förbättrade vården
Istället ordnade gruppen då med en kurs i massage som personalen fick gå, för att lära sig massera de gamla, berättar professor Gunilla Strandberg:
- Då har man gjort förbättringar i vården - man känner liksom att det har lyft personalen som vi jobbat med, säger Gunilla Strandberg som är professor vid Insitutionen för Omvårdnad vid Umeå universitet.