Sömmerskor svimmar dagligen på Kambodjas fabriker

Så gott som dagligen svimmar sömmerskor i Kambodja på textilfabrikerna av utmattning och näringsbrist. Samtidigt förbereds just nu en ny lag som kan göra fackligt arbete olagligt. Ett hårt slag för kampen för bättre löner och arbetsvillkor för landets 700 000 textilarbetare.

I en fabrikslokal utan fönster sitter hundratals sömmerskor vid varsin maskin och syr monotona sömmar på plagg som ska exporteras till Europa.

– Det svartnade för ögonen, jag blev yr och ville kräkas, berättar textilarbetaren Chheang Thida.

Sedan vaknade hon inte upp förrän hon tagits till sjukhus för dropp. Här om veckan svimmade över hundra sömmerskor under samma dag i Kambodja, men enstaka fall sker så gott som dagligen. Till exempel på den fabrik som Chheang Thida är lokalt fackombud för och som syr jeans åt det italienska klädmärket Armani.

Temperaturen i fabriken närmar sig ofta 40 grader på sommaren. Armani svarar i en skriftlig kommentar att man vidtar åtgärder mot underleverantörer som inte följer lagar och bolagets uppförandekod. Företaget har dock enligt facket känt till missförhållandena i åratal utan att reagera.

Men det finns klädjättar som stoppat svimningarna. På sju fabriker med 14 000 anställda har den brittiska kedjan Marks and Spencer tillsammans med hjälporganisationer infört en rad åtgärder som att dela ut järntabletter och se till att arbetarna dricker ordentligt vilket dessutom gett ägarna stora vinster när produktionen ökat.

En tredjedel av alla sömmerskor i Kambodja är undernärda visar en undersökning. Enligt både fack och frivilligorganisationer är den främsta orsaken att det inte går att leva på minimilönen på 1000 kronor i månaden.

Tusentals textilarbetare har demonstrerat för bättre arbetsvillkor och höjda löner under senaste året. På fredag ska nationalförsamlingen i Kambodja ta ställning till ett lagförslag som enligt facket stoppar fria fackföreningar som slåss för bättre arbetsvillkor. Enligt förslaget måste alla fackförbund registreras, ha minst 20 procent av de anställda som medlemmar och får inte ta ställning politiskt.

Ett längre reportage om massvimningar bland textilarbetare i Kambodja i Studio Ett i eftermiddag.